bub
Music from Light, la veritable música de les esferes – Xavier de Palau i Rafael Balaguer

“Music From Light”, de Hierospháneia, un projecte transversal que fusiona art i ciència.

“Music From Light” és el primer àlbum de Hierospháneia. Hierospháneia som Xavier de Palau i Rafael Balaguer, que col·laborem en múltiples projectes multidisciplinaris des del 2011. Ambdós amb una àmplia trajectòria en els seus respectius camps, Xavier de Palau és músic i informàtic i Rafael Balaguer és astrònom i divulgador científic.

És una col·lecció de 33 temes en cd i 39 en streaming que faciliten un viatge sonor immersiu per l’Univers. Es tracta d’un disc peculiar: hem utilitzat mètodes astronòmics per obtenir les composicions musicals, l’autor principal dels temes són els astres! Aquest és un projecte que es va iniciar l’any 2015 i que hem construït nosaltres mateixos des de zero, des de la captura de la llum dels astres, la seva sonificació, i fins al disseny del producte final en format físic.

 

Portada Music from light
 
 

El cd va sortir a la venda el dia 22 de febrer de 2022, i ja està disponible a més de 80 plataformes online (Spotify, Apple Music, Amazon, etc.). A la nostra web www.hierosphaneia.com ja es pot adquirir, i també hi trobareu tota la informació científica i artística sobre el procés creatiu d’aquest àlbum.

Cal destacar que es tracta de temes musicals obtinguts directament d’estrelles, planetes… És a dir, no és música inspirada en les estrelles, és música extreta directament de la llum dels astres! A més, hi ha molt poca intervenció humana en el procés de sonificació de la llum, precisament per mantenir al màxim la fidelitat al cel. Per això alguns temes sonen potser suggeridors, enigmàtics i relaxants… però altres poden sonar inquietants…

L’art de la sonificació és l’acte de convertir en so qualsevol idea o objecte físic que es pugui representar numèricament. Per exemple, els píxels d’una imatge digitalitzada, les mesures d’un electrocardiograma, les dades estadístiques d’una mostra, les temperatures del canvi climàtic al llarg dels anys, els valors demogràfics d’una població, les cerques a Internet en temps real, serien només algunes de les moltes possibilitats a triar. Així doncs, “Music From Light” és el resultat de transformar les dades d’espectroscòpia obtingudes de diferents cossos celestes en so.

En els últims anys, en un esforç per reunificar la ciència amb altres disciplines de caràcter més social, és habitual que les agències oficials publiquin resultats amb el so dels astres. El so capturat per observatoris professionals es troba fins i tot a disposició dels artistes per compondre els seus temes. El nostre cas és diferent. Hem dut a terme de forma autònoma tot el procés de captura, processament i anàlisi de l’espectre, elaboració de nous i més precisos algoritmes informàtics que permeten, per primera vegada, una transformació més precisa i extensa des d’una manifestació energètica de longitud d’ona visible, a una longitud d’ona audible.

 

Espectre de la Lluna

El resultat és una música realment extreta de la llum, amb molt poca intervenció humana, que potser és inquietant, però evocadora i suggeridora al mateix temps. És l’autèntica música de les esferes, fruit d’una nova visió transversal que inunda l’art amb ciència.

Ens complau presentar-vos un viatge a una altra realitat del cosmos -potser només l’intuïm- a través del sentit de l’oïda, construït sobre els fonaments de la ciència de l’espectroscòpia i l’astronomia, així com l’ús d’eines tecnològiques modernes: telescopis, ordinadors i sintetitzadors.

FacebookTwitterGoogle+Compartir