bub
Blog

XI Trobada d’Associacions Astronòmiques de Girona

Posted in: on 22 de setembre de 2014
When:
27 de setembre de 2014 @ 11:00 – 23:59
2014-09-27T11:00:00+02:00
2014-09-27T23:59:00+02:00

Pòster de la XI Trobada d'Associacions Astronòmiques de Girona
La Trobada es durà a terme a Llagostera, organitzada per l’Associació Astronòmica de Girona.

Les xerrades tindran lloc a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig (primera planta), seu d’Astrogirona.

El Centre Cultural està situat al C/Lleó I, 2, de Llagostera, (Biblioteca Julià Cutiller).

Les observacions astronòmiques es realitzaran des de l’Observatori Can Roig, situat al mateix edifici, i els tallers i les activitats durant el matí es duran a terme a la Plaça August Vidal, allà mateix a peu d’observatori.

Enguany, i amb motiu del XV Aniversari d’Astrogirona, tots els actes seran gratuïts i oberts al públic.

El sopar de germanor serà al Restaurant Ca l’Artau i està reservat als membres de les associacions. Per a assistir-hi cal que contacteu amb nosaltres i que realitzeu reserva prèvia i expressa el més aviat possible.

Durant el matí, d’11 a 14 i pensant especialment en els més petits, hem programat diverses activitats per gaudir de l’astronomia passant-t’ho d’allò més be!

Podràs sentir l’emoció d’un llançament espacial tot jugant a enlairar el més amunt possible uns divertits coets d’aigua. I també podràs entendre com es formen les galàxies i els cràters que provoquen els impactes de meteorits simulant-nos amb nosaltres en aquests dos originals tallers.

Taller de llançament de coets d'aigua, amb el gran Jordi Arnella
A més, podràs sentir-te com un autèntic astronauta passant a la història de l’astronomia i la ciència participant en el nostre “Photocall Astronàutic”.

En aquest mateix horari, d’11 a 14, l’Observatori Can Roig estarà obert per a permetre a tothom l’observació segura del Sol.

El Sol fotografiat des de l'Observatori Can Roig, per Rafael Balaguer Rosa
I, si vols saber més coses sobre el cel, no et perdis aquesta espectacular visita dins Blau, el planetari! Un fantàstic planetari inflable que et permetrà viatjar per tot l’Univers sense sortir de Llagostera. Funcionarà en sessions contínues d’11 a 14 hores.

Blau, el planetari
Blau, el planetari

Durant la tarda,a partir de les 16:30, es presentaran les ponències i comunicacions a càrrec de les associacions astronòmiques gironines, amb el següent programa:

16:30-16:45 Benvinguda, a càrrec de Rafael Balaguer, president d’Astrogirona.

16:45–17:30 A la cacera de l’aurora, per Daniel Bosch, Astrobanyoles. Viurem amb en Daniel les seves aventures arreu del món cercant una experiència inoblidable i, sens dubte, una les més emocionants que podem viure a la Terra, observar i fotografiar les aurores boreals!

17:30–18:15 Origen i destí final de l’Univers, per Santiago Ontañón, AstrumLloret. Farem un passeig per la Cosmologia, la ciència que estudia l’Univers a gran escala per a descobrir els nostres orígens i com podria ser realment el final del cosmos que observem.

18:15-18:45 Descans.

18:45–19:25 Rosetta, missió pionera a un cometa, per Pere Horts, Societat Astronòmica de Figueres. Tindrem de primera mà tota la informació sobre aquesta missió de l’Agència Espacial Europea que ha marcat, i marcarà, fites molt importants en la història de l’Astronomia, en intentar aterrar i estudiar in situ, un cometa, el 67P Churyumov-Gerasimenko.

19:25-19:30 Astrofotografia de luxe, per Pere Horts, que presentarà un vídeo amb els millors treballs del gran astrofotògraf de La Jonquera, en José Jiménez, de la Societat Astronòmica de Figueres.

19:30-19:45 Cançons del llunyà Júpiter, preludi a una simfonia còsmica, per Rafael Balaguer, Astrogirona. Podrem aprendre com captar les emissions de ràdio del planeta Júpiter amb mitjans senzills i de baix cost, i escoltar les gravacions obtingudes. Has escoltat mai un planeta?

19:45-20:15 La música de les esferes, l’Univers no està en silenci, per Xavier de Palau, Astrobanyoles. I aquesta presentació serà una continuació natural de l’anterior, gràcies al talent del músic i informàtic Xavier de Palau, que ha desenvolupat un software que permet traduir a música els sons captats amb les tècniques de la radioastronomia. Així, podràs gaudir de la música generada a partir de les emissions de Júpiter aconseguides i comprovar, en un miniconcert sorprenent en directe, que l’Univers no està en silenci…

20:15-21:30 El flux de meteorits amb la Terra i la seva implicació en l’origen de la vida, per el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez, ICE-CSIC. En aquesta ponència coneixerem amb detall l’estudi dels meteorits i perquè són cabdals per endinsar-nos en un dels misteris més profunds, l’origen de la vida sobre la Terra. Ho farem gràcies a una de les màximes autoritats mundials en aquest camp. Josep Maria Trigo-Rodríguez és Investigador Principal del Grup sobre Meteorits, Cossos Menors i Ciències Planetàries de l’Institut de Ciències de l’Espai-CSIC. La seva recerca està orientada envers les condicions de formació de cossos menors del Sistema Solar (cometes i asteroides), l’estudi dels seus fragments a l’espai (meteoroides), penetrant l’atmosfera terrestre (bòlids i meteors), o en forma de les roques supervivents que arriben a la superfície terrestre com a meteorits. Aquests cossos proporcionen claus fonamentals sobre l’origen dels planetes terrestres i sobre l’origen de la vida a la Terra. De fet, els meteorits primitius, particularment els coneguts com a condrites i datats isotòpicament en 4.565 milions d’anys, poden haver mantingut les condicions químiques i isotòpiques que van prevaldre al Sistema Solar primigeni, i són tota una finestra al passat més remot de la nostra història al Sistema Solar.

21:30-22:00 Observació astronòmica, a l’Observatori Can Roig. Vine a observar el cel profund amb els nostres telescopis.

22:00 Sopar d’Associacions. El sopar de germanor serà al Restaurant Ca l’Artau, de Llagostera, carretera de Llagostera a Caldes de Malavella, 9. El preu és de 18 euros per persona i cal confirmar l’assistència prèvia i expressament enviant un email a presidencia@astrogirona.com. Places reservades als membres de les Associacions participants en la Trobada.

Animeu-vos a visitar-nos i a gaudir de l’astronomia i la ciència en una jornada irrepetible!


Mostra un mapa més gran

Entitats participants:

Associació Astronòmica de Girona.
Astrobanyoles.
Societat Astronòmica de Figueres.
Associació Astronòmica de la Garrotxa.
AstrumLloret.
Institut de Ciències de l’Espai-CSIC.

Col·laboren:

Ajuntament de Llagostera.
Mas Roig II, Centre d’Interpretació de la Sostenibilitat.
Telescopiomania.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag