bub
Blog

Venus, Mart, Urà i un cometa, conjunció interessant!

Posted in: on 10 de febrer de 2017
When:
26 de febrer de 2017 @ 19:00 – 20:30
2017-02-26T19:00:00+01:00
2017-02-26T20:30:00+01:00

El dia 26 de febrer, just després que es faci fosc, es podrà observar a Mart per sobre de Venus al sud-oest del cel nocturn, i a tan sols mig grau a l’esquerra de Mart, podràs veure a Urà com un petit punt verd brillant.

Urà està 10 vegades més lluny de la Terra que Mart, però podrà ser visible sense instruments en un lloc fosc, encara que és recomanable observar-lo amb binocles o telescopi per admirar-lo molt millor.

Venus és el planeta més brillant del firmament i com a tal ha captivat la imaginació dels observadors de tots els temps. La seva llum és tan potent que fins i tot en algunes ocasions les mirades més atentes han pogut distingir que arribar a generar ombres. I quan és això possible? Durant la seva màxima elongació.

Com Venus és un planeta interior (està més a prop del Sol que la Terra), normalment el veiem sempre en posicions molt properes a la nostra a estrella, especialment a l’alba i l’ocàs, i durant per poc temps. Però en certes ocasions favorables la separació angular del Sol s’incrementa i el podem observar durant més temps i de manera més brillant. Quan Venus arriba a aquesta posició diem que es troba en la seva màxima elongació. Oriental en aquest cas. En efecte, a mitjans de gener Venus es va separar del Sol uns 47º, i ara encara el tenim a 45º, així que no et perdis la possibilitat d’observar-lo! Fins i tot amb un petit telescopi podràs observar la seva fase, que a final de mes arriba a la seva plenitud i serà quan més superfície il·luminada de Venus podràs observar. Si l’observes amb un filtre violeta o amb un filtre específic per Venus podràs distingir alguns detalls fins de la seva atmosfera.

A més a més, aquests dies de finals de febrer, els planetes tindran un convidat interessant ben a prop. Es tracta del cometa Encke. Des que es va descobrir el 1786, el Cometa Encke pot ser albirat cada 3.3 anys. Començant els primers dies de febrer, aquest cometa podrà ser vist la primera meitat del mes mirant al sud-oest en un cel clar. I segons passin els dies, el cometa Encke donarà una volta ràpida a la constel·lació de Peixos. Apropant-se al final del mes, el cometa es dirigirà a la constel·lació de la Verge i podrà ser observat baix sobre l’horitzó.

I Venus es trobarà molt prop d’aquest cometa, exactament a cinc graus de separació (l’equivalent als teus tres dits mitjans, estirant el braç), fes-lo servir de referència per localitzar-lo!

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag