bub
Blog

Perseids 2012 a Caldes de Malavella

Posted in: on 30 de juliol de 2012
When:
11 de agost de 2012 @ 23:00 – 12 de agost de 2012 @ 3:00
2012-08-11T23:00:00+02:00
2012-08-12T03:00:00+02:00

Observació de la pluja d’estels dels Perseids. Els Perseids són una de les pluges i dinàmica de meteors més emocionants, visible als mesos de juliol i agost (17 de juliol al 24 d’agost). Basant-nos en les observacions de l’International Meteor Organization dels últims anys, esperem que el màxim d’activitat d’aproximadament 90 meteors per hora es produeixi entre les 14:00 i les 16:30 hores del dia 12 d’agost, en ple dia! i, per tant, la majoria de meteors ja no seran visibles. De manera que el moment ideal per a l’observació dels Perseids de 2012 serà la nit del dia 11 al 12 d’agost, abans de l’alba del 12, i la nit del dia 12 al 13, quan l’activitat estarà caient desprès del màxim. Cal tenir en compte que la Lluna també molestarà un xic quan surti sobre l’horitzó cap a la mitjanit.

La pluja va sorprendre en diverses ocasions durant les últimes dues dècades, mostrant esclats de 150 a 400 meteors/hora a causa que la Terra passa per les regions de major densitat en el flux de pols (per exemple, THZ ~ 200 l’any 2009).

Enguany però no tindrem tanta sort al tenir lloc el màxim de dia. Malgrat tot, s’espera poder observar alguns bòlids ràpids i multicolors (meteors més brillants que el planeta Venus, de magnitud -5), en moments anteriors i posteriors al màxim. Per aconseguir-ho caldrà evitar observar la zona del cel ocupada per la Lluna minvant i buscar un lloc d’observació el més fosc possible, fora dels nuclis urbans.

Les simulacions de Geert Barentsen indiquen que aquest any podrem observar una pluja no tan densa com la dels anys anteriors, ja que la Terra travessarà enguany les restes del cometa 109P/Swift-Tuttle que van quedar atrapades en òrbita al voltant del Sol de manera més indirecta que en ocasions anteriors (veure gràfic a continuació).

Òrbita de la Terra travessant el núvol de restes del cometa 109P/Swift-Tuttle

El cometa 109P/Swift-Tuttle descriu una trajectòria que dóna la volta al Sol cada 135 anys, però cada any la Terra travessa els núvols de restes del cometa atrapades per la gravetat solar. En fer-ho, les partícules de pols cometari travessen l’atmosfera terrestre a una velocitat de 59 km/s (212.400 km/h); a causa d’aquesta velocitat extrema, les minúscules partícules del cometa, la majoria de les quals no són més grans que un gra de sorra, poden produir impressionants traces de llum. Els brins de pols interestel•lar es cremen per complet a una alçada de 100 km per sobre de la superfície terrestre.

Radiant Persèids

En condicions ideals, els Perseids s’observen millor després de la mitjanit local, quan guanya alçada Perseus (el radiant) al cel de l’horitzó Est. De fet, les taxes més altes són visibles cap a la matinada, quan el radiant arriba al seu punt més alt.

La millor manera d’observar meteors és a ull nu, estirats còmodament a terra, abrigats moderadament, en un lloc el més fosc possible.

L’observació en que participa l’Agrupació Astronòmica de Girona es realitzarà a l’ermita de Sant Maurici, de Caldes de Malavella: 41º 49′ 01” N / 02º 48′ 02” E


Mostra Ermita de Sant Maurici en un mapa més gran

Aquesta activitat es realitza en col·laboració amb l’entitat ADK, “Associació per a la Difusió de la Kultura”.

El dia 11 d’agost a les 23:00, Marc Bayé, de l’Agrupació Astronòmica de Girona, impartirà una xerrada sobre els Perseids i els meteors i asteroides i les seves implicacions sobre la vida sobre la Terra. Tot seguit s’observarà la Lluna amb prismàtics i telescopis i es comptaran els meteors observats per ajudar a caracteritzar millor aquesta pluja d’estels en el futur.

Persèids a Sant Maurici 2012

Trobareu informació sobre les edicions d’anys anteriors aquí.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag