bub
Blog

Observació pública de Mart, fins i tot en 3D!

Posted in: on 19 de febrer de 2012
When:
3 de març de 2012 @ 20:00 – 22:00
2012-03-03T20:00:00+01:00
2012-03-03T22:00:00+01:00

ACTUALITZACIÓ: GALERIA D’IMATGES
RECULL DE PREMSA: Vídeo a LlagosteraTV
Vine a veure Mart com no l’has vist mai!

El dia 3 de març de 2012 Mart arriba a la seva oposició, i el dia 5 a la seva posició més propera a la Terra. En aquest moment la lluentor aparent de Mart arribarà a la magnitud -1.23 i es trobarà a la constel•lació de Lleó. La distància a la Terra serà de només 0,6737 Unitats Astronòmiques = 100.780.000 quilòmetres. El diàmetre aparent de Mart serà de 13.89 “.

Oposicions de Mart fins al 2018

Les oposicions de Mart ocorren quan el planeta Terra, en la seva òrbita interior, passa entre el Sol i el planeta Mart. A causa de les òrbites dels dos planetes, això passa aproximadament cada 2 anys i 2 mesos (26 mesos).

I aquestes són precisament les millors oportunitats per observar el planeta vermell. Atès que Mart és un planeta molt petit, la meitat que la nostra Terra, hem d’aprofitar quan el tenim ben a prop per apuntar els nostres telescopis i espiar als nostres veïns!

Mart el dia 03 de març de 2012

Així, l’Agrupació Astronòmica de Girona obre les portes de l’observatori Can Roig per tal que tothom pugui veure Mart com no l’ha vist mai!

En primer lloc, Rafael Balaguer i Rosa, President de l’Entitat, farà una breu explicació sobre Mart per, tot seguit, visionar una espectacular col•lecció d’imatges de Mart en 3D. També, i des de la mateixa sala d’actes de la Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera, es podrà observar Mart en temps real directament tal i com l’estarà captant el telescopi de l’observatori Can Roig.

El públic podrà pujar a la cúpula a veure els nostres equips i conèixer l’observatori i també podrà observar Mart a través de diversos telescopis que l’Agrupació desplegarà a la plaça August Vidal.


Mostra un mapa més gran

Aquesta és una activitat gratuïta i oberta a tothom. Depenent de l’afluència de públic i atesa la capacitat de la sala d’actes, la xerrada i la projecció en 3D s’aniran repetint de 20:00 a 22:00.

No us ho perdeu, Mart us estarà esperant!

Comentaris

Dg, 04/03/2012 – 14:47 — Rafa

Èxit de la jornada “marciana”

Benvolguts socis, companys i amics,

Només comentar-vos que les activitats previstes per a ahir van ser un èxit en el que només va faltar poder realitzar una observació de Mart en condicions, ja que els núvols van impedir-la. El que els núvols no van poder aigualir va ser l`èxit espectacular de convocatòria que vam aconseguir al Centre Cultural Can Roig! Malgrat que el mal temps amenaçava l’activitat, més de 150 persones van poder gaudir de la xerrada sobre Mart que incloïa un visionat d’una col•lecció increïble de fotografies en 3D del planeta vermell. Es van realitzar 3 passis consecutius de la xerrada + 3D, on la capacitat de la sala, de 40 persones, va quedar sempre àmpliament superada. Val a dir que el públic es va mostrar entusiasmat i molt participatiu fent preguntes constantment, el que fa que les xerrades siguin flexibles i de “doble sentit”, fent molt ric el diàleg i l’experiència astronòmica.

També, totes les persones assistents van poder visitar les nostres instal•lacions i gaudir de les atentes explicacions in situ per part de tots els companys i companyes que van col•laborar en aquesta jornada de portes obertes, organitzant els accessos, les cues, atenent al públic, etc… Moltes gràcies a tots els que vàreu participar ahir en aquesta activitat i la vàreu fer possible en termes tant exitosos, sou fantàstics!!!

Però ahir teníem dos fronts oberts. El segon front estava situat a Amer, a l’ermita de Santa Brígida, on els companys d’Astrobanyoles feien una activitat a l’aire lliure i per a la que ens van sol•licitar ajuda en el treball de camp. Ells també van poder realitzar la sessió amb certes limitacions degudes al mal temps, però finalment van poder observar el cel gràcies a la col•laboració del nostre company, en Josep Batchelli, que acompanyat de la seva família va donar suport amb el seu telescopi i saber fer als companys banyolins. Moltes gràcies Josep per la teva dedicació i bona predisposició a participar i ajudar a la nostra agrupació germana!

Així que moltes gràcies de nou a tothom per participar i fer gran aquesta Agrupació, ahir es va deixar un record inesborrable en el públic que va assistir a la nostra activitat. Avui han arribat moltes felicitacions per la jornada d’ahir que vull fer-vos extensives amb aquest missatge.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag