bub
Blog

Mart ben a prop de la Terra, fins i tot en 3D

Posted in: on 18 de febrer de 2014
When:
14 de abril de 2014 @ 20:00 – 22:00
2014-04-14T20:00:00+02:00
2014-04-14T22:00:00+02:00

Per a tots els/les que som víctimes de la “martmania”… aquest any estem de sort!

Mart sobre Llagostera, el dia 4 d'abril de 2014. Fotografia de Mart a partir de 300 fotogrames d'una captura de vídeo de 19 segons

El dia 8 d’abril de 2014 Mart arriba a la seva oposició, i el dia 14 a la seva posició més propera a la Terra.

En aquest moment la lluentor aparent de Mart arribarà a la magnitud -1.46 i es trobarà a la constel•lació de la Verge, una mica per sobre de la Lluna.

La distància a la Terra serà de només 0,618 Unitats Astronòmiques = 92.700.000 quilòmetres. El diàmetre aparent de Mart serà de 15″.

Mart des de desembre de 2013 a octubre de 2014

Les oposicions de Mart ocorren quan el planeta Terra, en la seva òrbita interior, passa entre el Sol i el planeta Mart. A causa de les òrbites dels dos planetes, això passa aproximadament cada 2 anys i 2 mesos (26 mesos).

Oposicions de Mart fins al 2018

I aquestes són precisament les millors oportunitats per observar el planeta vermell. Atès que Mart és un planeta molt petit, la meitat que la nostra Terra, hem d’aprofitar quan el tenim ben a prop per apuntar els nostres telescopis i espiar als nostres veïns!

Una de les més favorables, tal i com es pot observar en el gràfic anterior, va ser la del 2003. Encara recordo amb emoció com observàvem Mart pràcticament cada nit, immortalitzant aquells instants amb una senzilla webcam acoblada als telescopis. Us deixo aquí un recull de fotografies de l’estiu de 2003.

Recull d'imatges de Rafael Balaguer. Oposició de Mart 2003

L’ocasió s’ho valia! Aquella era l’oposició més favorable des de feia uns 60.000 anys, quan Homo neanderthalensis habitava una Europa dominada pel gel i, de ben segur, s’emocionava com nosaltres observant Mart…

Neandertals observant Mart

I durant aquests dies previs del mes de març ja podem observar Mart, com un petit però relativament brillant ja, puntet vermell proper a l’estel Spica, de la constel·lació de la Verge.

Si disposem d’un telescopi ja podrem distingir alguns detalls al disc del planeta si l’estabilitat atmosfèrica és bona. Podrem observar el casquet polar i diverses formacions d’albedo. Simulació de l'aspecte de Mart el dia 14 d'abril de 2014, a les 21:00

I si voleu saber quins detalls teniu a l’abast dels vostres oculars i càmeres, una eina gratuïta que ens permet gaudir de la geografia marciana de forma senzilla és el programa Mars Previewer II, amb el que podreu obtenir simulacions com aquesta que us adjunto.

Si disposem de software més avançat el detalls resulten molt més espectaculars, com els d’aquesta altra simulació. En ambdós casos el gràfic mostra Mart el dia 14 d’abril a les 21:00 hora local.

Simulació de l'aspecte de Mart el dia 14 d'abril de 2014, a les 21:00

Però si no disposeu de telescopi podeu venir a observar Mart amb l’Associació Astronòmica de Girona, que obrirà les portes de l’observatori Can Roig per tal que tothom pugui veure Mart com no l’ha vist mai!

En primer lloc, Rafael Balaguer i Rosa, president de l’Entitat, farà una breu explicació sobre Mart per, tot seguit, visionar una espectacular col·lecció d’imatges de Mart en 3D. També, i des de la mateixa sala d’actes de la Biblioteca Julià Cutiller de Llagostera, es podrà observar Mart en temps real directament tal i com l’estarà captant el telescopi de l’observatori Can Roig.

El públic podrà pujar a la cúpula a veure els nostres equips i conèixer l’observatori i també podrà observar Mart i la Lluna a través de diversos telescopis que l’Associació desplegarà a la plaça August Vidal, la plaça de la Biblioteca Julià Cutiller, a on està el nostre observatori. El mapa està centrat, feu zoom per situar la Biblioteca.


Mostra un mapa més gran

Aquesta és una activitat gratuïta i oberta a tothom. Depenent de l’afluència de públic i atesa la capacitat de la sala d’actes, la xerrada i la projecció en 3D s’aniran repetint de 20:00 a 22:00.

No us ho perdeu, Mart us estarà esperant! Vine a veure Mart com no l’has vist mai!

Pòster de l'activitat
Podeu veure imatges d’aquesta activitat aquí

Imatges de l’oposició de 2012GALERIA D’IMATGES
RECULL DE PREMSA 2012: Vídeo a LlagosteraTV

També, pots afegir-te a l’esdeveniment a Facebook.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag