bub
Blog

Marató Messier al Mas Roig II, dia 5 d’abril

Posted in: on 17 de març de 2024
When:
5 de abril de 2024 @ 20:00 – 6 de abril de 2024 @ 6:30
2024-04-05T20:00:00+02:00
2024-04-06T06:30:00+02:00

La ja tradicional Marató Messier és una activitat feta per i pels socis

Completar aquesta marató requereix veure en una sola sessió d’observació, del vespre fins a la matinada, tots els 110 objectes del catàleg de l’astrònom francès del segle XVIII Charles Messier.

Tot i semblar desencoratjador, per als maratonians de l’hemisferi nord sovint hi ha caps de setmana, prop de l’equinocci de primavera, amb nits sense Lluna favorables per a completar la tasca.

Així, t’animem a compartir amb nosaltres aquesta experiència d’intentar observar 110 meravelles del cosmos el proper dia 5 d’abril.

Us hi esperem a partir que el Sol es pongui! El camp d’observació està detallat al mapa, serà al pàrquing del Mas Roig II de Llagostera.

 

Desplegarem diversos telescopis, alguns equipats amb càmeres per tal de poder observar també, directament a la pantalla de l’ordinador, les galàxies, nebuloses i cúmuls que aniran desfilant un rere l’altra davant nostre.Així tothom podrà observar còmodament aquests objectes tan febles i fugissers i, fins i tot, emportar-se’ls posats, fotografiant amb el mòbil directament la pantalla de l’ordinador mostrant en temps real l’objecte observat, per exemple:

Auto apilat de fotografies de M51 (Jordi Arnella)

Per  facilitar la tasca dels maratonians, convé saber l’ordre en què hem d’observar els objectes. Hi ha diverses eines que ens permeten personalitzar la nostra pròpia taula d’observació ben acurada, que cal seguir bé si no ens volem perdre cap objecte i també fotografiar-lo. Podeu consultar tant la llista d’objectes a observar i la seva localització amb aquestes guies: OBJECTES EN ORDRE D’OBSERVACIÓ, GUIA i MAPES.

Els resultats de l’observació i captura d’imatges amb la tècnica de CCD visual, on prioritzem la velocitat en el canvi d’objectes, són prou interessants, tenint en compte que normalment en tractar-se d’una sola fotografia de molt poca exposició la qualitat quedarà sempre molt limitada. Però a canvi podrem gaudir d’una observació del cel molt sensible i ràpida, gairebé en temps real, especialment indicada per agilitzar l’observació dels objectes de la Marató Messier.

Una marató que també podeu conèixer de forma excepcional mitjançant aquesta fantàstica sèrie d’articles, de ben segur la millor informació sobre el Catàleg Messier en català. I us proposo començar el viatge pel final que ha triat el seu autor, en Dídac López. Per a navegar d’objecte a objecte podeu fer servir el cercador.

Animeu-vos a acompanyar-nos, això sí, ben abrigats! Gairebé tocarem el cel profund!

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag