bub
Blog

Marató Messier al Mas Roig II, dia 23 de setembre

Posted in: on 1 de setembre de 2022
When:
23 de setembre de 2022 @ 19:00 – 24 de setembre de 2022 @ 5:30
2022-09-23T19:00:00+02:00
2022-09-24T05:30:00+02:00

La ja tradicional Marató Messier és una activitat conjunta de l’Associació Astronòmica de Girona i d’Astrobanyoles.

Completar aquesta marató requereix veure en una sola sessió d’observació, del vespre fins a la matinada, tots els 110 objectes del catàleg de l’astrònom francès del segle XVIII Charles Messier.

Tot i semblar desencoratjador, per als maratonians de l’hemisferi nord sovint hi ha caps de setmana, prop de l’equinocci de primavera i de tardor, amb nits sense Lluna favorables per a completar la tasca.

Així, t’animem a compartir amb nosaltres aquesta experiència d’intentar observar 110 meravelles del cosmos el proper dia 23 de setembre.

ATENCIÓ, EN AQUESTA MARATÓ DEL 23 DE SETEMBRE, EN SER A LA TARDOR, L’ORDRE D’OBSERVACIÓ DELS OBJECTES ÉS DIFERENT DE LA TRADICIONAL MARATÓ A LA PRIMAVERA. Els objectes que a la primavera es veuen al principi, a la tardor es veuen al final. Per tal que no us perdeu cap objecte, el nostre company Jaume Mundó ha elaborat aquest llistat amb l’ordre d’observació correcte per al dia 23 de setembre de 2022 des del Mas Roig II de Llagostera, podeu descarregar-lo AQUÍ.

Us hi esperem a partir que el Sol es pongui! El camp d’observació està detallat al mapa, serà al Mas Roig II de Llagostera.

Desplegarem diversos telescopis equipats amb càmeres per tal de poder observar també, directament a la pantalla de l’ordinador, les galàxies, nebuloses i cúmuls que aniran desfilant un rere l’altra davant nostre.

Per a facilitar la tasca dels maratonians, convé saber l’ordre en què hem d’observar els objectes. Hi ha diverses eines que ens permeten personalitzar la nostra pròpia taula d’observació ben acurada, que cal seguir bé si no ens volem perdre cap objecte i també fotografiar-lo. Podeu consultar tant la llista d’objectes a observar i la seva localització amb aquestes guies: OBJECTES EN ORDRE D’OBSERVACIÓ, GUIA i MAPES.

Els resultats de l’observació i captura d’imatges amb la tècnica de CCD visual, on prioritzem la velocitat en el canvi d’objectes, són prou interessants, tenint en compte que normalment en tractar-se d’una sola fotografia de molt poca exposició la qualitat quedarà sempre molt limitada. Però a canvi podrem gaudir d’una observació del cel molt sensible i ràpida, gairebé en temps real, especialment indicada per agilitzar l’observació dels objectes de la Marató Messier.

Una marató que també podeu conèixer de forma excepcional mitjançant aquesta fantàstica sèrie d’articles, de ben segur la millor informació sobre el Catàleg Messier en català. I us proposo començar el viatge pel final que ha triat el seu autor, en Dídac López. Per a navegar d’objecte a objecte podeu fer servir el cercador.

Animeu-vos a acompanyar-nos! Gairebé tocarem el cel profund!

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag