bub
Blog

Eclipsi parcial de Sol

Posted in: on 18 de febrer de 2013
When:
3 de novembre de 2013 @ 12:00 – 15:00
2013-11-03T12:00:00+01:00
2013-11-03T15:00:00+01:00

El dia 3 de novembre hi ha un eclipsi parcial de Sol. Bé, serà parcial des de la nostra posició, quant més al sud ens desplacem, millor el podrem observar. Serà un eclipsi híbrid, comença com a anular i acabarà sent total. En aquesta imatge es pot comprovar fàcilment els llocs del món on la trajectòria de l’ombra de la Lluna oferirà aquest espectacle magnífic!

Zones de visibilitat de l'eclipsi

Malauradament, a Girona estem just al límit de la visibilitat d’aquest eclipsi i el veurem com a parcial, atès que només una petita part de la Lluna aconseguirà ocultar el Sol.

A continuació trobareu una simulació de com podrem observar l’eclipsi en el moment de màxima ocultació des del nostre observatori.

Simulació del moment de màxim enfosquiment del Sol vist des de Llagostera

A Llagostera l’eclipsi parcial començarà a les 13:32:30, el màxim de l’eclipsi es produirà a les 13:50:19, amb una magnitud del 2,055% i un 0,353% d’enfosquiment del Sol; i acabarà a les 14:08:13.

Tot el fenomen tindrà una durada total de 36 minuts.

Dades de l'eclipsi

La totalitat serà visible des de l’Oceà Atlàntic del nord (est de Florida) per arribar a l’Àfrica (Gabon, Congo, Uganda, Kenia), amb un màxim d’1 minut i 39 segons visible des de l’Oceà Atlàntic sud, a Costa d’Ivori i Ghana.

La franja de totalitat serà de 58 km. d’amplada.

Com que des d’aquí ens anirà ben just per observar l’eclipsi, des de l’Associació Astronòmica de Girona posem al vostre l’abast l’Observatori Can Roig de Llagostera per tal de poder observar l’eclipsi de forma segura (NO ES POT OBSERVAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS). Podrem observar l’eclipsi parcial i el total!

Sí, des de les 12:00 i fins a les 15:00 podreu passar de franc per les nostres instal·lacions per observar el Sol amb els nostres telescopis equipats amb filtres d’hidrogen i calci-potasi.

L’H-alfa ens permet gaudir de la textura granulosa de la fotosfera solar i apreciar fantàstiques estructures i protuberàncies en moviment sobre el limbe del Sol. En la següent imatge teniu destacada l’Estació Espacial Internacional en un trànsit sobre el Sol captat des de l’Observatori Can Roig.

Trànsit de l'ISS en H-alfa

En canvi, el telescopi CaK ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella.

Trànsit de l'ISS en CaK

Podràs veure el Sol com no l’has vist mai, però també connectarem en directe amb Kenia per veure l’eclipsi des d’allà! Projectarem l’eclipsi total a la Sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig, seu de la nostra Entitat. L’Observatori i el Centre Cultural Can Roig estan situats al Carrer Lleó I, número 2 de Llagostera.

Així, podràs de gaudir d’un eclipsi de Sol 2X1, a cost 0! T’ho perdràs! Us hi esperem!


Mostra un mapa més gran

Pòster de l'activitat

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag