Tot seguint les petjades dels nostres avantpassats més remots i a l’ombra de la senzilla però revolucionària idea de l’evolució de les espècies, una idea que va canviar la concepció que nosaltres mateixos teníem de l’ésser humà i del lloc que ocupa a l’univers, us proposem un curs d’iniciació a l’apassionant món de l’evolució humana. Per conèixer de primera mà d’on venim i com s’ha gestat l’aparició de la nostra espècie, Homo sapiens, sobre la Terra. Des de l’origen de la vida fins al naixement de la consciència, farem un fascinant viatge per la prehistòria on, de la mà d’eines lítiques, treball de laboratori, sortides de camp i reproduccions de cranis d’homínids fòssils, podrem entendre els nostres orígens i, potser, el nostre futur com a humans…
El curs consta d’un mínim de 26 sessions teòriques-pràctiques de 90 minuts i 2 sortides de camp. Durant les pràctiques de craniometria i antropologia física coneixerem detalladament com eren els nostres avantpassats i a nosaltres mateixos. El curs inclou una visita a la Fundació MONA, Centre de Recuperació de Primats, i una sortida d’un dia de durada per a estudiar els principals monuments megalítics dels massissos de les Gavarres i l’Ardenya.
PROPERA CONVOCATÒRIA:
Gener-juliol de 2024.
Horari: dimarts de 20:30 a 22:00.
Lloc: Llagostera.
Preu: 100.00 €.
Pots consultar el programa del curs i tota la informació aquí.
INSCRIPCIONS.
********************************************************************************************************************

********************************************************************************************************************
PROFESSOR:
Rafael Balaguer Rosa, és prehistoriador (UNED) i astrònom amateur. Va néixer a Barcelona el 1971, especialment interessat i compromès amb la divulgació científica, es centra en la tasca de comunicació de l’Astronomia i de la Paleoantropologia impartint cursos i conferències, en les què destaquen els suports audiovisuals, així com realitzant observacions astronòmiques públiques, especialment amb Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona, a on ha estat vinculat a la seva gestió des dels seus orígens al 1999 i de la que n’ha estat president des de 2010 fins a 2022, i a on coordina l’àrea de recerca realitzant estudis sobre meteorologia, activitat solar, espectroscòpia, sismologia, radioastronomia, sonificació de dades i exoplanetes. En aquest sentit ha impulsat la construcció i ha dirigit fins a 2022 els dos observatoris que l’Associació Astronòmica de Girona va posar en servei el 2011 a Llagostera (Girona).
La seva vitalitat i gran interès per tots els aspectes relacionats amb l’Astronomia i la Paleoantropologia l’han portat a viatjar per tot el món aportant una visió transversal a la disciplina astronòmica, combinant-la amb l’Antropologia i l’Arqueologia. Actualment està realitzant una investigació d’abast internacional, totalment pionera en el camp de l’Arqueoastronomia, que estudia la relació entre la ubicació i l’orientació dels monuments megalítics amb el camp geomagnètic de la Terra.
També, participa activament en la Xarxa d’Investigació Espanyola sobre Bòlids i Meteorits, sota la coordinació del Dr. Josep Maria Trigo Rodríguez.
Amb ell, i amb els membres de l’International Meteorite Collectors Association, de la que també n’és membre, participa en diverses investigacions sobre el terreny a la recerca de meteorits.
Amb una àmplia experiència docent i com a comunicador científic, els seus treballs s’han publicat en prestigioses revistes com “AstronomíA”, “Tribuna de Astronomía y Universo” i “Nostra Nau”, i també s’han difós a través de mitjans de comunicació, escrita i audiovisual de tots els àmbits, local, comarcal, estatal, amb els què col·labora habitualment, com per exemple el programa “Cuarto Milenio” amb Iker Jiménez.