bub
Blog

Resum de la sortida a JAVALAMBRE

Posted in: General, Portada on 18 d'abril de 2024

El cap de setmana del 13 i 14 d’Abril un grup d’Astrogirona ens hem desplaçat fins a la provincia de Terol per visitar el Centre de difusió i pràctica de l’Astronomia GALÀCTICA, a Arcos de Salinas i l’ Observatori Astrofísic de Javalambre, al Pico del Buitre, uns 1000 m. més amunt.

 

El grup

 

Rebuda impressionant

 

Sortíem amb moltes expectativas i s’han complert amb escreix. Dissabte varem fer la visita guiada d’1,5 h. a Galáctica. El cetre es divideix en una part interior i una exterior. La part interior és com un museu interactiu. Allà ens van explicar una mica la missió de l’Observatori i ens van parlar de l’Univers, el Sistema solar, la contaminació lumínica entre altres. La part exterior, coneguda com zona de les cúpules, es composa de nou cúpules que porten el nom de nou dones que han aportat notables descobriments al llarg de l’historia en àrees com la física estelar, galàxies i cosmologia. Dues d’aquestes cúpules alberguen els dos telescopis comercials de que disposen, el GT 40 i el GT 80. Les altres entren en un projecte que estan preparant per a que persones externes puguin allotjar allà els seus equips i connectar-se remotament per fruir, des de casa, del cel envidiable de Javalambre.

 

Vista de Galàctica des del Paseo de la Astronomía

 

A la nit varem fer una observació de 4 h. amb el telescopi GT 80, que té un mirall de 80 cm, el que el fa un dels més grans d’Europa dedicat a la divulgació i a la observació directa. Altres dades del GT 80: 80 cm. d’obertura, f/7, muntura altazimutal en configuració Ritchey-Chrétien amb dos focus Nasmyth, el que els hi permet tenir una càmera fotogràfica muntada sempre en un dels focus i en l’altre tenir un prisma amb objectiu per poder “posar l’ull”. El mirall es bascula cap a un o altre focus segons el que es faci en aquell moment.

 

El GT 80 durant la visita diurna

 

Varem començar la nit veient la Lluna, amb una nitidesa espectacular, després ens va acostar més, amb 560 augments i amb un mando de fletxes esquerra, dreta, amunt i avall ens semblava que estàvem caminant directament per sobre!!!  Vàrem seguir per la M82, M81, M3, M51, M13, M57, les galàxies Antennae en col·lisió… .

L’aparell és tan precís que permet col·locar molts augments amb una qualitat molt bona en la majoria dels casos. Va fer molt bona nit, sense núvols, sense fred, bon seeing i amb un guia molt entusiasta, Alejandro, que ens va acompanyar en el nostre tour per l’espai, ple d’energia a pesar de les hores (Vàrem acabar a les 02:00!!)

 

La cúpula del GT 80. Totes les cúpules de Galáctica estan dedicades a dones científiques. En aquest cas, Vera Rubin.

 

L’endemà ens van portar a visitar l’Observatori Astrofísic de Javalambre. Es tracta d’una instal·lació científica singular dedicada a l’investigació. Ha estat ideat i construit pel  Centro de Estudios de Física del Cosmos de Aragón (CEFCA) per dur a terme grans cartografiats tridimensionals astronòmics amb l’objectiu de comprendre l’expansió accelerada de l’univers a través de l’energia i la materia fosca. Per realitzar aquesta tasca, disposen de dos telescopis, un de 80 cm de diàmetre (amb 2 graus de visió) i l’altre amb 250 cm de diàmetre (amb 3 graus de visió), dels quals no ens van permetre fer fotografies per motius de seguretat, però ens vam poder acostar fins a ells i passejar-nos per les instal·lacions, connectades per passadissos subterranis per poder continuar la tasca en els mesos d’hivern en que la neu dificulta molt l’accés per l’exterior.

El projecte J-PAS (Javalambre Physics of the Accelerating Universe Astrophysical Survey) és un cartografiat fotomètric de 8500 graus º del cel visible des de Javalambre en 54 bandes fotomètriques estretes i 2 intermèdies que cobreixen tot l’espectre òptic a més de 3 bandes fotomètriques amples. La combinació d’un telescopi dedicat amb un mirall de 2,5 m de diàmetre i gran camp de visió, combinat amb una càmera de 1.2 Gigapíxels formada per 14 CCDs produeix imatges de gran qualitat i un espectre de baixa resolució, projectant una nova imatge del Cosmos.

El projecte J.PLUS (Javalambre-Photometric Local Universe Survey) utilitza un conjunt de 12 filtres de banda ampla, intermèdia i estreta amb el mateix objectiu de cartografiar el cel visible des de Javalambre. Es tracta d’un cartografiat 3D de l’Univers proper sense precedents que observarà i caracteritzarà desenes de milions de galàxies i d’estrelles de la Via Làctia, d’utilitat per a una gran varietat de qüestions astrofísiques.

 

L’Observatori Astrofísic de Javalambre, situat en el “Pico del Buitre”

 

El grup d’Astrogirona davant la cúpula del JST250

Tots els participants varem estar d’acord que l’experiència ha estat bonísima.  Tot l’equip de Galàctica ens han tractat de manera espectacular. Ens han fet sentir a casa i han estat molt atents a les nostres necessitats, adaptant els seus horaris a la nostra disposició. Ens han mostrat un entusiasme com només es pot mostrar quan fas una feina que t’apassiona. Moltes gràcies Nacho, Alejandro, Gabriel i Roland !!!!

Les fotografies son fetes per membres del grup, membres de Galáctica i automàtiques amb trespeus.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag