bub
Blog

NGC 2403

Posted in: General, Portada on 24 de març de 2024

Es tracta d’una galàxia espiral intermèdia. Això vol dir que morfològicament es classifica entre una galàxia espiral barrada i una galàxia espiral sense barra.

Té una extensió de 75.000 anys llum i la podrem trobar a uns 8 milions d’anys llum de distància, en direcció a la constel·lació de la Girafa (Camelopardalis). És possible observar-la amb binocles de 10×50.

És una de les galàxies espirals més properes a la Via Làctia a part de les del Grup Local i és la primera galàxia fora del Grup Local en la qual es van descobrir estels variables del tipus cefeida(1).

Forma part del Grup M81 i del Núvol de Galàxies de Coma-Escultor.

Es troba inclinada uns 15 graus respecte al pla horitzontal, el que dificulta una mica l’observació dels seus braços.

Hi podem observar diverses aglomeracions a causa del gran nombre de regions H II de formació estel·lar en els seus braços espirals, sis d’ells molt grans (amb mides fins a 2.000 anys llum). Aquestes regions, caracteritzades pel seu color vermellós en les fotografies, reben energia dels cúmuls d’estels calents i massius que exploten com brillants supernoves al final de les seves vides curtes i tumultuoses.

En el segle XX van tenir lloc dues supernoves en aquesta galàxia, una el 1954 i altre el 2003.

 

 

  1. Les cefeides o variables cefeides són una classe d’estrelles variables, que presenten modulacions periòdiques de lluminositat extremadament regulars, i de les variables polsants, són les que presenten menys variació en el període de pulsació. Son importants indicadors de distància per establir escales de distància galàctiques i extragalàctiques. L’observació de les variables cefeides en galàxies properes van permetre la primera determinació precisa de la constant de Hubble, que és la taxa d’expansió de l’Univers.

 

Fonts : Vikipèdia, Portal de l’Astrònom, Astronomy Now

Imatge: Martín Pugh (para portalastronomico.com)

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag