bub
Blog

Ocultació de Betelgeuse per l’asteroide 319 Leona

Posted in: General, Portada, Recerca on 14 de desembre de 2023

Ocultació de Betelgeuse per l’asteroide 319 Leona.

El dia 12 de desembre de 2023, l’asteroide 319 Leona va ocultar durant pocs segons la brillant estrella d’Orió Betelgeuse. Un esdeveniment únic, que en molt poques ocasions és observable. En aquesta oportunitat, un dels pocs llocs del món des d’on era visible va ser el sud de la Península Ibèrica.

En Rafael Balaguer, d’Astrogirona, es va desplaçar fins a Aspe, Alacant, per a documentar l’ocultació. Es va enregistrar l’ocultació en llum visible amb filtre vermell, i també en radiació infraroja. Precisament és en infraroig que l’ocultació va quedar perfectament gravada, de forma molt suau i fina. Amb el filtre vermell, una gran part de la distorsió de la llum que es veu és deguda a la rotació de l’asteroide.

En Rafael fins i tot va poder observar l’ocultació a ull nu, amb una subtil davallada de la llum de Betelgeuse durant molt pocs segons.

Es va poder obtenir també la corba de llum, que mostra en l’eix X el temps en hora oficial peninsular, i en l’eix Y el diferencial en el flux de llum (en comptes) en relació a la magnitud, per això la corba puja a valors positius en disminuir la brillantor de Betelgeuse.

Corba de llum de Betelgeuse durant l'ocultació, Rafael Balaguer
Corba de llum de Betelgeuse durant l’ocultació, Rafael Balaguer

En la corba de llum també es mostra la de l’estel GSC 129:1227, mesurada com a referència i que no mostra cap disminució significativa en la seva lluminositat.

Captura, processat i reducció de dades i edició de vídeo: Rafael Balaguer.
Música: “Betelgeuse”, del disc “Music from Light” de Hierospháneia.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag