bub
Blog

6a Nit d’estels. Observació a Vall-llobrega

Posted in: Portada on 20 d'agost de 2023

El divendres, 18 d’agost de 2023, hem viscut una altra entranyable nit a la fresca al planetari natural de l’església vella de Sant Mateu, a Vall-Llobrega.

L’activitat ha començat reunint als assistents a la Plaça de la Vila per tot seguit caminar tots junts cap a Sant Mateu (uns 40 minuts).

Un cop allà s’han estès les tovalloles i mantes de picnic per  sopar i un cop s’ha fet fosc ha començat la xerrada, amb projecció inclosa,  a càrrec de Jordi Arnella que  aquesta vegada ens ha parlat dels meteors que anomenem llàgrimes de Sant Llorenç, de la seva procedència, com es varen formar i perquè uns anys hi ha més que d’altres. També ha parlat d’altres cometes, i de nebuloses,  i de les mides de diferents estels per comparació tant amb el nostre planeta com amb la resta del sistema solar.

 

Com a colofó hem pogut gaudir de l’observació amb tres telescopis, dos amb observació visual directa (posant l’ull al visor) i al tercer s’ha muntat una càmera fotogràfica amb un programa d’apilat automàtic de fotografies que permet veure com la imatge d’objectes molt llunyans va sorgint davant dels nostres ulls.

Així hem vist la nebulosa Dumbell,  les galàxies M81 i M82, el cúmul d’Hercules, les estrelles de diferent color d’Albireo…, tot fent temps per a que Saturn pugés per sobre dels arbres i pogués ser, un cop més,  el veritable Senyor dels Anells, captant l’atenció de tots els assistents, aprofitant per veure-li els anells abans que se’ns posin completament de costat durant l’any vinent.

Encara es van seguir apuntant els telescopis una estona més cap al cel (que no se’ns acaben les piles) mentre el públic anava marxant, que s’havia de fer la  la passejada de tornada!!

Moltes gràcies als assistents i a l’ajuntament de Vall-Llobrega per comptar un any més amb AstroGirona.

 

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag