bub
Blog

La pols del Sàhara com a filtre solar

Posted in: General, Portada on 13 de juliol de 2023

El cel de la setmana del 10 de juliol de 2023 ha estat dominat per una nova arribada de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara.

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer
Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer

I aquests episodis de partícules en suspensió estan resultant cada vegada més freqüents a casa nostra degut a certs canvis en la circulació atmosfèrica derivats de la tendència a un escalfament global.

Aquestes partícules de pols en suspensió degraden la qualitat de l’aire i poden tenir efectes negatius sobre la salut, el medi ambient i algunes activitats econòmiques, en particular l’aviació, per la disminució de visibilitat i la generació d’energia solar.

D’altra banda, el contingut de sals minerals i metalls pot tenir un efecte fertilitzant positiu per a l’agricultura i la pesca a les zones on aquestes partícules es dipositen.

A un nivell més “astronòmic”, el dia 12 de juliol de 2023 vaig poder aprofitar la pols com a “filtre solar”.

Aprofitant que quan el Sol està baix sobre l’horitzó es redueix força la seva brillantor, doncs aleshores la llum solar ha de travessar més densitat atmosfèrica; que hi havia alguns núvols; i que la capa de partícules de pols sahariana encara estava present, vaig decidir intentar fotografiar el Sol sense filtre solar, directament amb la càmera, per veure si era possible captar les grans regions solars actives que el Sol presenta actualment.

I efectivament, vaig poder captar clarament algunes de les taques solars, en concret les regions actives AR3363 i AR3372, des de Rocafort, al Bages.

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer
Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3363, Rafael Balaguer

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3372, Rafael Balaguer

Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3372, Rafael Balaguer
Posta de Sol el 12-07-23, amb la taca solar AR3372, Rafael Balaguer

Precisament, la nova taca solar AR3372 està bullint d’activitat. Des que va aparèixer per primera vegada l’11 de juliol, aquesta taca solar ha produït vuit erupcions solars de classe M, tres d’elles força potents.

Les erupcions solars de l’AR3372 estan provocant una sèrie continuada d’apagades de ràdio d’ona curta arreu del nostre planeta. Els radioaficionats, els navegants i els aviadors poden haver notat una pèrdua de senyal per sota dels 30 MHz en diverses ocasions des que va aparèixer la taca solar.

Si les tendències actuals continuen, hauríem d’esperar més erupcions fortes de classe M durant les properes 24 hores amb possibilitats d’erupcions de classe X també. Aquesta taca solar es tornarà encara més geoefectiva en els propers dies a mesura que continuï girant cap a la Terra, i esperem tempestes solars intenses pels dies 14 i 15 de juliol de 2023.

I el dia 17 de juliol vaig poder tornar a obtenir alguna imatge de les taques solars filtrades per la pols sahariana, que estan molt actives darrerament. Aquest fet porta als científics a pensar que el cicle solar assolirà el seu pic a finals d’aquest any, i no al 2025 com estava previst.

Posta de Sol el 17-07-23, amb diverses taques solars, Rafael Balaguer
Posta de Sol el 17-07-23, amb diverses taques solars, Rafael Balaguer

Les fotografies s’han obtingut amb una càmera Nikon Coolpix P900, a ISO 100, f/8, exposició 1/2500 i focals d’entre 1800 i 2000 mm.

RECORDEU QUE ÉS MOLT PERILLÓS OBSERVAR I/O FOTOGRAFIAR EL SOL SENSE FILTRES ESPECÍFICS!

Rafael Balaguer.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag