bub
Blog

Èxit de la 5ª Nit d’estels, Observació a Vall-llobrega

Posted in: Portada on 22 de juliol de 2023

Divendres, 21 de juliol Astrogirona ha participat en la 5ª edició de les Nits d’Estels organitzada per l’ajuntament de Vall-llobrega.

L’activitat s’ha dut a terme a l’explanada sota l’Església vella de Sant Mateu de Vall-llobrega, on s’han aplegat una vuitantena de participants amb públic d’edats molt diverses.

Allà vam gaudir d’un sopar a la fresca , i en acabar, va tenir lloc una xerrada amb audiovisual a càrrec d’en Jordi Arnella, president d’Astrogirona, que ens va fer veure la petitesa del nostre planeta en comparació amb altres objectes celestes, dins i fora de la nostra galàxia. També ens va parlar de les distàncies que ens separen de molts d’aquests objectes, de com es va produir el principi de tot i de com els materials que constitueixen el nostre cos  surten de l’evolució estel·lar.

Després d’això, el cel que fins aleshores havia estat més aviat núvol, es va començar a aclarir i ens va permetre alinear els telescopis per gaudir de la segona part de l’activitat.

Mentre es preparaven els telescopis, els assistents van ser guiats per les constel·lacions visibles i es van explicar algunes llegendes relacionades.

Tot i que no va ser possible observar la conjunció de la Lluna i Mart (es van posar a dormir molt d’hora), ni Saturn (que va sortit molt tard) varem poder gaudir de l’observació del cúmul d’Hèrcules (M 13), la galàxia de l’Anell (M 57) i les estrelles de diferent color d’Albireo.

Es van portar tres telescopis, que es van dirigir al mateix objecte. Dos d’ells amb observació visual directa (posant l’ull al visor) i a l’altre es va muntar una càmera fotogràfica amb un programa d’apilat automàtic, el que va permetre veure com la imatge de l’objecte anava millorant davant dels nostres ulls.

Cap al final, també es va posar en un dels dos telescopis que feien visual un mòbil que va fer la mateixa funció, demostrant que amb un mòbil també es poden obtenir resultats espectaculars d’astrografia.

 

Entrevista de TV Costa Brava

 

Els participants arribant a l’explanada

 

Sopant a la fresca mentre es prepara l’audiovisual

 

Visió general de l’activitat

 

 

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag