bub
Blog

Lluna plena, Venus creixent

Posted in: General, Portada on 24 de gener de 2022

Durant la “Setmana dels Sants Barbuts“, la tradicionalment més freda de l’any a Catalunya, el cel acostuma a estar ben serè i així podem gaudir d’estones propícies per a l’observació astronòmica. Enguany la saviesa popular està demostrant tenir raó, i aquests dies estem sota un molt potent anticicló (també tradicional al gener), que ha estabilitzat la meteorologia i ens ha deixat immersos en un llarg període de temperatures gèlides, arribant fins als -9ºC en alguns indrets de Llagostera.

Però el fred intens no ens ha desmotivat i diversos companys han passat bones estones a la fresca per obtenir algunes fotografies, amb un protagonisme especial per a la Lluna, la “Lluna de Llop”, la primera Lluna plena de 2022.

Comencem el dia 16 de gener, amb diverses imatges captades aquell dia, com aquesta Lluna gairebé plena sobre el Castell del Montgrí:

 Lluna gairebé plena sobre el Montgrí, Lluís Amat

Sortida de Sol a les Illes Medes, Lluís Amat

La Lluna sobre el Santuari del Mont, Lluís Amat

 

L’Emili Martínez va fotografiar el cel profund i ens comparteix aquesta imatge de la nebulosa de la Roseta:

 


Nebulosa de la Roseta, Emili Martínez
I com a mostra de l’ambient hivernal que ens domina aquests dies, en Quim Bigas ens comparteix aquesta postal de Llagostera a -8ºC:
Alba gèlida a Llagostera, Quim Bigas
I el dia 18 de gener, en Quim també fa fotografiar la Lluna jugant amb la torre de telecomunicacions de Girona:

La Lluna a Girona, Quim Bigas

 

I des de Rocafort, al Bages, en Rafael Balaguer va fotografiar una altra “lluna” al cel, però no era Selene, sinó el creixent de Venus. Era el matí del dia 18 de gener, a les 08:01 i amb -2ºC. La muntanya és el Montcau, i si us hi fixeu bé, a sobre veureu a Venus en fase creixent, il·luminat al 3.6%. Aquests dies a l’alba Venus llueix de forma espectacular!

 


Venus sobre el Montcau, Rafael Balaguer

I si voleu tornar a jugar amb la Lluna ja podeu anotar a l’agenda les dates de les properes Llunes plenes de 2022. La imatge fa referència als noms de la Lluna segons la cultura dels indis d’Amèrica del Nord:

 


Llunes plenes de 2022, Vito Technologies
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag