bub
Blog

El cometa Leonard assoleix la màxima brillantor

Posted in: General, Portada on 11 de desembre de 2021

El cometa Leonard s’acostarà més a la Terra i serà més visible el 12 de desembre de 2021. Passarà al costat del nostre planeta a una distància de 34 milions de quilòmetres, brillant amb una magnitud d’uns 3-4. Com que el cometa se situarà entre el Sol i la Terra en aquest moment, la seva magnitud pot arribar fins i tot a 1 a causa de l’efecte de la dispersió cap endavant. Així, el cometa Leonard es podrà veure amb prismàtics i fins i tot a simple vista en indrets foscos.

Quan el C/2021 A1 Leonard arribi a la seva màxima brillantor, tindrà una cua de pols i una altra de gas.

Com es pot apreciar a la següent imatge, al cometa Leonard ja li ha crescut una llarga cua de gas (ions, la més recta i fina). La direcció de les cues de pols i de gas serà la mateixa durant la major part del temps que el cometa sigui observable. Només en el període comprès entre el 10 i el 13 de desembre, les dues cues formaran un angle visible que no superarà els 30°.

Cometa Leonard el dia 10 de desembre des de Nöhagen, Austria, Michael Jaeger
Cometa Leonard el dia 10 de desembre des de Nöhagen, Austria, Michael Jaeger

El cometa també pot tenir una anticua que semblarà apuntar en la direcció oposada a les altres cues, o sigui, cap al Sol. De fet, una anticua és una il·lusió òptica que es crea quan veiem de costat les partícules de pols més grans dipositades al llarg de l’òrbita d’un cometa.

Per observar-lo des de casa nostra serà complicat. El dia 12 de desembre el cometa estarà visible molt baix sobre l’horitzó est abans de la sortida del Sol, us recomanem buscar un indret amb l’horitzó est ben net d’obstacles, aprofiteu si viviu a prop de la costa! També, a partir del 12 de desembre i durant els propers dies es podrà observar el cometa també molt i molt baix però ja sobre l’horitzó oest, just a la posta de Sol. Bona sort i bons cels!

Mapa de situació del cometa C/2021 A1 Leonard el dia 12 de desembre a les 07:09, Rafael Balaguer amb The Sky 6
Mapa de situació del cometa C/2021 A1 Leonard el dia 12 de desembre a les 07:09, Rafael Balaguer amb The Sky 6

El passat dia 3 de desembre de matinada el Leonard ens va regalar una vista impressionant en apropar-se al brillant cúmul globular M3. Amb telescopi era una visió molt bonica i en Jordi Arnella i Rafael Balaguer també van poder fotografiar la conjunció del cometa amb el cúmul.

C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, Jordi Arnella
C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, Jordi Arnella

C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, des de l'Observatori Can Roig, Llagostera, Rafael Balaguer. 58 fotografies de 20-30 segons. En la segona imatge el processat de Jordi Arnella centrat en el cometa mostra la llarga cua del Leonard
C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, des de l’Observatori Can Roig, Llagostera, Rafael Balaguer. 58 fotografies de 20-30 segons

C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, des de l'Observatori Can Roig, Llagostera, Rafael Balaguer. 58 fotografies de 20-30 segons. En aquesta imatge el processat de Jordi Arnella centrat en el cometa mostra la llarga cua del Leonard
C/2021 A1 Leonard i M3 el dia 3 de desembre, des de l’Observatori Can Roig, Llagostera, Rafael Balaguer. 58 fotografies de 20-30 segons. En aquesta imatge el processat de Jordi Arnella centrat en el cometa mostra la llarga cua del Leonard

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag