bub
Blog

Conjunció de Venus i Mart, 13-07-2021

Posted in: General, Portada on 16 de juliol de 2021

13 de juliol de 2021, conjunció de Venus i Mart.

Al vespre del 13 de juliol es va poder observar l’espectacular conjunció de Venus i Mart. El planeta més brillant del cel, Venus, brilla unes 200 vegades més intensament que Mart, de manera que per no perdre’s cap detall, era molt recomanable utilitzar binoculars per detectar el planeta vermell. Per veure aquest duo astronòmic, calia buscar un horitzó clar i mirar en la direcció del Sol ponent!

Conjunció de Venus i Mart, Rafael Balaguer amb Stellarium
Conjunció de Venus i Mart, Rafael Balaguer amb Stellarium.

El 13 de juliol Venus i Mart van compartir la mateixa ascensió recta, i Venus va passar a 0° 29′ al nord de Mart.

Els dos planetes van estar prou a prop en el cel per encaixar dins del camp de visió d’uns prismàtics. També era un bon espectacle a ull nu!

En Rafael Balaguer va poder observar la conjunció des de Rocafort, al Bages, i ens comparteix un parell d’imatges. En tots els casos, es tracta d’una única foto, obtinguda amb una càmera Nikon P900.

Sobre aquesta primera fotografia, en Rafael ens comenta que “vaig decidir sortir un moment de casa per veure si encara tenia la conjunció visible sense haver-me de desplaçar i, en efecte, allà estaven Venus i Mart! Vaig agafar el trípode i la càmera i vaig poder fer alguna fotografia abans que l’horitzó devorés la conjunció. Aquesta imatge general m’agrada per la similitud evident amb la simulació obtinguda prèviament amb Stellarium“.

Conjunció de Venus i Mart, Rafael Balaguer
Conjunció de Venus i Mart, a la part inferior dreta, Rafael Balaguer.

I en aquesta imatge, ja amb una focal més alta, podem començar a observar fins i tot alguns detalls d’albedo de Mart.

Conjunció de Venus i Mart, Rafael Balaguer
Conjunció de Venus i Mart, Rafael Balaguer.

Rafael Balaguer.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag