bub
Blog

Oposició de Mart 2020

Posted in: General, Portada on 5 d'octubre de 2020

OPOSICIÓ DE MART 2020.

Per fi, la gran oposició de Mart ha arribat i ha arribat el moment d’aprofitar al màxim la seva proximitat a la Terra, així com la seva brillantor i alçada al cel.

La tardor de 2020 veurem la millor oposició de Mart durant molts anys. Les oposicions de Mart es produeixen cada 2 anys i 2 mesos (o per ser precisos, cada 779,94 dies) i el 2020 l’oposició a Mart cau el 13 d’octubre. La millor de totes va ser la de l’any 2003, tot i que la d’enguany no es quedarà enrere!

Oposició de Mart 2003, Rafael Balaguer
Oposició de Mart 2003, Rafael Balaguer

En el període previ, Mart mostrarà un aclariment gradual però dramàtic, superant la brillantor de Júpiter el 24 de setembre per convertir-se en el segon planeta més brillant després de Venus.

Mart romandrà brillant setmanes després, fins ben entrat el novembre. De fet, a mitjans de novembre també pot ser un molt bon moment per observar Mart. Tot i que el planeta vermell no serà tan brillant aleshores, assolirà la seva posició més alta al cel a les primeres nits, un moment convenient per a molts observadors que no tenen tots els horitzons nets d’edificis per exemple.

Dues dates per marcar al calendari són quan Mart s’aproxima a la Terra, a una distància de 62 milions de km, a les 14:19 UT el 6 d’octubre i una setmana més tard, el 13 d’octubre, quan arriba a l’oposició.
Aquest any, el planeta vermell també destaca per assolir una alçada d’uns 42˚ i presentar una mida màxima de disc de 22,6 segons d’arc. Després del 2020, no veurem que la mida aparent del disc de Mart superi els 20 segons d’arc fins el 2033.

Oposició de Mart 2016-2035, Pete Lawrencer
Oposició de Mart 2016-2035, Pete Lawrence

Què és l’oposició en astronomia? Es diu que un planeta està en oposició quan la Terra es troba directament entre ell i el Sol. A mesura que el planeta s’assenta a la part oposada del cel al Sol, es troba situat més a prop de la Terra per la seva aparició actual o període de visibilitat. És un bon moment per observar un planeta perquè apareixerà més gran de l’habitual.

No estar en oposició és un gran problema per a Mart, ja que està molt lluny de la Terra durant la major part del temps, es veu feble a simple vista i petit quan es veu a través d’un telescopi.

Però a mesura que la distància entre els nostres mons es redueix, Mart s’il·lumina considerablement, alhora que s’amplia de mida a través de l’ocular perquè sigui prou gran perquè els detalls de la superfície es vegin fàcilment.

La darrera vegada que Mart va oposar-se el 2018, vam tenir una visió amb una mida aparent gran, la millor durant algun temps i més gran que enguany. Però el planeta estava baix fins a l’horitzó, i això va espatllar la vista de molts. Aquest any, el planeta vermell arribarà a una altitud molt més alta al cel nocturn, arribant a una altitud mínima de 40˚, a la constel·lació de Peixos.

Amb una mida aparent màxima només fraccionadament més petita que la del 2018, això fa que el 2020 sigui l’any per conèixer amb detall aquest món fascinant.

Com serà Mart durant l’oposició?

Passen 687 dies perquè Mart orbiti al voltant del Sol i passi pels seus canvis estacionals, experimentant dos equinoccis i dos solsticis.Un equinocci marcià es produeix quan el Sol sembla creuar l’equador celeste de Mart, mentre que els solsticis representen l’instant en què el Sol es troba a la seva posició més nord o sud al cel marcià.

Dividim l’any de la Terra en 12 mesos, però a Mart és habitual referir-se a períodes de l’any marcià (i les seves estacions) en termes de longitud solar (Ls). Aquest valor es mesura en graus de l’equinocci primaveral de l’hemisferi nord del planeta.

El primer “mes” marcià es considera el període comprès entre Ls = 0-30˚, el segon entre Ls = 30˚ – 60˚, etc.

L’equinocci de primavera del nord a Ls = 0˚ és seguit del solstici d’estiu del nord a Ls = 90˚. L’equinocci de tardor del nord es dóna a Ls = 180˚ i el solstici d’hivern del nord a Ls = 270˚. Entre l’1 i el 31 d’octubre, Ls augmenta de 288˚ a 310˚, Mart estant a l’hivern nord, l’hemisferi sud prenent el sol a l’estiu.

Canvis de mida aparent de Mart, Pete Lawrence
Canvis de mida aparent de Mart, Pete Lawrence

A l’oposició d’aquest mes d’octubre, l’hemisferi sud de Mart s’inclinarà cap a la Terra. Quan es tracta d’observar l’oposició, els telescopis ens mostraran regions fosques i clares del disc de Mart.

Aquestes característiques de l’albedo són visibles a causa de les variacions de la reflectivitat. Les regions més clares representen generalment zones desèrtiques, mentre que les regions més fosques són roca exposada.

A més, els casquets polars del planeta brillen intensament. El casquet polar sud hauria de dominar la nostra visió, però, ja que és ben entrat l’estiu sud, s’haurà reduït fins a una fracció de la seva mida completa, la capa de gel residual lleugerament compensada de l’eix de rotació del planeta.

El casquet polar nord es troba actualment més enllà de l’extremitat nord del planeta, però la manta de núvols que el cobreix actualment hauria de ser parcialment visible. Aquesta caputxa polar nord es dissiparà quan Mart entri a la primavera del nord a finals de gener i febrer de 2021.

Quin equip necessiteu per observar Mart?

Tot i que són útils per a la visualització conjunta, els binoculars no revelaran molts més detalls marcians del que es veu amb els ulls, el planeta apareix com un petit disc brillant de color rosa salmó contra un camp d’estrelles de fons.

Per veure formacions d’albedo al planeta vermell, necessitareu un telescopi amb un objectiu frontal que tingui un diàmetre mínim de 75mm. Amb un telescopi, es fan molt evidents els canvis en l’aspecte de Mart de cara a l’oposició.

La mida aparent més gran del planeta es produeix quan està més a prop de la Terra i normalment es produeix uns dies abans de la data d’oposició.

Per al 2020, Mart és al punt més proper a la Terra el 6 d’octubre i té 22,6 segons d’arc de diàmetre, una setmana abans de l’oposició el 13.

Com és Mart a través d’un telescopi?

A través d’un telescopi, Mart pot trigar a revelar-ne els detalls. Les formacions hi són, però potser costarà de veure-les, sobretot si no coneixeu el planeta vermell.

No és estrany veure al principi una borrosa boleta rosa ataronjada, però doneu-vos temps per adaptar la vista i a poc a poc en veureu més detalls.

Comenceu a utilitzar un augment baix, podeu començar aproximadament amb 100 augments.

Augmenteu l’ampliació si la vista és estable. Com a norma general, l’augment màxim per a qualsevol mida del telescopi és del doble de la seva obertura, però les condicions atmosfèriques poques vegades ho fan possible: anar massa alt en condicions oscil·lants simplement disminuirà la qualitat de l’observació.

Amb cada augment, doneu-li temps als vostres ulls per acostumar-se a la vista. Fixeu-vos primer en la vora del planeta. De cara a l’oposició, Mart apareix en forma gibosa, més de la meitat però inferior a un cercle complet.

Durant l’oposició del 2020, l’hemisferi sud i el casquet polar de Mart s’inclinen cap a nosaltres.

Canvis de mida aparent de Mart, Pete Lawrence
Pol sud a la part superior, Pete Lawrence

El casquet polar sud de Mart es pot reduir a mesura que el planeta s’acosta al periheli. A mesura que Mart es fa més gran, el seu detall superficial hauria de ser més fàcil de veure. A més del brillant casquet polar sud, el planeta presenta zones de llum i foscor, que representen deserts i roca exposada.

Es coneixen com a característiques de l’albedo les zones que semblen brillants o fosques a causa de la quantitat de llum que reflecteixen. Com més gran i fosca sigui l’albedo, més fàcil és veure a través d’un petit telescopi.

La característica fosca més destacada és la forma de V de Syrtis Major, un volcà d’escut de baix nivell. Quan s’ha girat a la vista, la punta de Syrtis Major apunta cap al nord, i sembla que s’estén força cap a l’extrem nord de Mart durant l’oposició del 2020.

Entre el límit sud de Syrtis Major i el casquet polar sud es troba la conca de l’Hèl·lades. Aquesta conca de 2.300 km de diàmetre és un dels cràters d’impacte més grans del sistema solar. De vegades, l’Hèl·lades pot aparèixer brillant a causa dels núvols que es formen a la conca.

Canvis de mida aparent de Mart, Pete Lawrence
Syrtis Major sobre el centre de la imatge, Pol sud a la part superior, Pete Lawrence

Tot i que Mart té una atmosfera molt fina, n’hi ha prou per donar dinamisme al clima i la formació de núvols.
Els núvols orogràfics brillants es formen quan l’atmosfera marciana es pot notar especialment als cims dels immens volcans que s’assenten a la plana de Tharsis de Mart.

Si observeu Mart d’una nit a l’altra, tingueu en compte que el període de rotació del planeta és gairebé 40 minuts més llarg que el de la Terra, a les 24 hores, 39 minuts i 35 segons. Això vol dir que les formacions es troben ubicades al disc de Mart 40 minuts més tard cada nit consecutiva. Imagineu-vos mirant Mart una nit i veient una característica fosca al centre del disc (el que es coneix com a meridià central de Mart). La nit següent, exactament a la mateixa hora, aquesta característica apareixerà una mica més a l’est i trigaria 40 minuts més a arribar al meridià central una vegada més.

A través d’un ocular, Mart va aparèixer impressionant durant el setembre del 2020, ja que la seva mida aparent va augmentar de 18,9 a 22,4 segons d’arc.

Les seves marques d’albedo més fosques i el brillant casquet polar sud haurien de ser evidents amb pocs augments. Banyat a la llum solar durant els darrers mesos, casquet polar sud s’haurà reduït de mida. A mesura que es redueix, les Muntanyes de Mitchel es fan visibles; una regió brillant que, en realitat, és una plana, apareix deslligada del pol, al sud de l’Hèl·lades.

Al pol oposat, el casquet polar nord es refreda i, com ho fa, es forma un sudari conegut com a caputxa polar nord al seu damunt.

Els telescopis dels aficionats mostren característiques d’albedo: zones fosques de roca exposada i zones clares de sorres del desert. Les imatges amb una visió excel·lent amb un telescopi de més de 300mm de diàmetre poden deixar entreveure grans elements de relleu, com ara els cràters gegants Schiaparelli i Herschel o l’impressionant canó del Valles Marineris, però, en general, el que podreu enregistrar són formacions d’albedo.

També poden aparèixer núvols meteorològics marcians i sovint es veuen millor a prop dels extrems i del terminador del planeta.

Observant l’oposició de Mart el 2020, setmana a setmana.

Setmana 1, centrada el 3 d’octubre.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence

Aquesta setmana es revela la característica més reconeguda de l’albedo marcià, la Syrtis Major en forma de V. Sembla més estreta al voltant de Ls = 190˚ (5 d’octubre) i en el passat ha mostrat canvis estacionals.

Després d’una important tempesta de pols el 2001, l’estrenyiment estacional es va fer més permanent. Al sud de Syrtis Major es troba la conca de l’Hellas i la brillantor d’aquest tret varia considerablement; sovint s’omple de núvols canviants.

De fet, les gelades reflectants poden enganyar-vos a pensar que esteu veient el pol sud en lloc de la conca. Durant l’estiu meridional, és probable que l’Hellas estigui desproveït de fenòmens rellevants relacionats amb el clima, però en canvi pot proporcionar un teló de fons per a la invasió de tempestes de pols.

Una característica llarga i fosca coneguda com a Rima Australis es pot veure al sud de l’Hèl·lades. Aquesta característica prima corre al sud-oest de l’Hèl·lades per vorejar la vora sud del pol on s’uneix a Magna Depressio.
La línia fosca continua com Ulyxis Fretum abans de fusionar-se amb Mare Chronium. A mesura que s’acosta l’estiu sud i el pol sud s’allunya, el seu gel que es fon, revela un romanent conegut com les Muntanyes de Mitchel, que rep el nom de l’astrònom d’Ohio, Ormsby M Mitchel, que va informar-ho per primera vegada a la dècada de 1840.

Aquesta regió, coneguda com a Novissima Thyle, apareix com una brillant extensió del pol sud, separada per Rima Australis.

Un apèndix fosc i llarg de forma similar passa des de la secció més meridional de Rima Australis, on es fon amb Magna Depressio, i corre cap a l’oest en una tangent al pol sud cap a Mare Australe. Aquesta característica és Rima Augusta.

La regió entre Rima Australis i Rima Augusta conté el brillant Argenteus Mons, que també pot semblar una projecció del pol sud.

Setmana 2, a partir del 10 d’octubre.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence

Aquest període presentarà una vista de Mart que ha girat 62˚ en comparació amb la vista del 3 d’octubre. Això vol dir que, a mesura que avança el temps, Syrtis Major torna al centre de l’escenari una vegada més.

A mitjanit del 10 d’octubre, les distintives puntes bessones fosques de Sinus Gomer apareixen a prop del centre del disc marcià precedint Mare Cimmerium (davant d’ell mentre gira Mart), i Hesperia i Mare Tyrrhenum el segueixen en l’ordre de rotació del planeta.

Al nord hi ha Elysium, que mostra variacions estacionals i a llarg termini de l’aspecte. Un exemple d’això és la regió de Trivium Charontis. Aquesta característica gran i fosca va ser destacada a la dècada de 1950, però posteriorment es va debilitar en intensitat a mesura que es va cobrir de pols i sorra.

Pot aparèixer com a diverses taques més fosques al desert: en aquesta vista també es poden veure ratlles brillants, una que s’apropa a l’extremitat nord, amb una altra estesa perpendicularment a Elysium. La naturalesa d’aquestes no s’entén del tot.

Setmana 3, a partir del 17 d’octubre.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence

Això ens porta a allò que de vegades es descriu com el “costat avorrit” de Mart. A primera vista manca de complexitat: les característiques d’albedo fosc són escasses, a part del perfil en forma de conill de Mare Sirenum a l’hemisferi sud.

Per descomptat, aquest costat de Mart és tot menys avorrit, donant-nos una ullada a les regions de l’Amazònia i de Tharsis, que contenen els enormes volcans escuts Ascraeus Mons, Pavonis Mons, Arsia Mons i Olympus Mons. Els tons subtils del desert són fascinants, així com la manera en què el temps marcià interactua amb els cims volcànics. Els núvols orogràfics brillants, com el núvol llarg Arsia, de vegades delaten les seves posicions.

El més notable durant l’estiu del nord (Ls = 120˚ – 160˚), és que els núvols semblen formar un patró recurrent en forma de W a mesura que la posta de sol s’acosta als volcans.

Serà interessant veure si aquest patró es repeteix durant l’estiu sud, donat el posicionament equatorial dels volcans.

Si les condicions són molt bones, una observació acurada pot revelar la caldera central del gegant Olympus Mons com un lloc definit envoltat per un anell més ampli: els vessants del volcà.

Setmana 4, a partir del 23 d’octubre.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence

Aquesta setmana ens enfronta a l’enigmàtic Ull de Mart, una altra àrea que ha mostrat importants variacions al llarg dels anys. La regió està centrada en el Solis Lacus fosc envoltat de matèria més clara, l’efecte general s’assembla a un ull. La intensitat de l’ull varia amb el pas del temps i es veu afectada per les tempestes de pols.
La seva vora nord-oest conté Valles Marineris, un sistema de canons de 4.000 km de longitud, i 200 km de diàmetre en el seu punt més ample i 10 km de profunditat. En comparació, el Gran Canó de la Terra fa 446 km de llarg, 30 km d’amplada i 1,6 km de profunditat.

A través de telescopis d’aficionats, el detall del relleu del canó és massa petit per a ser vist, però es pot deduir una pista de la forma del canó.

La complexa regió fosca al nord de Valles Marineris inclou Agathadaemon, Melas Lacus, Lus Lacus i Tithonius Lacus que limita amb la regió d’Ophir al nord.

Setmana 5, a partir del 30 d’octubre.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence

Aquesta setmana ens ofereix una visió del sinus Margaritifer, amb els complexos “dits” de la regió del sinus Aurorae. Els dits semblen tenir taques més fosques al final, que inclouen Aurorae Fretum, Aromatum Promontorium i Juventae Fons.

Utilitzant filtres per observar Mart.

La llum de Mart es mou principalment cap a l’extrem més vermell de l’espectre, que funciona al nostre favor perquè les longituds d’ona més llargues són menys susceptibles de ser difuminades per la nostra atmosfera turbulenta.
Podeu millorar el que veieu visualment amb un telescopi utilitzant filtres. Els filtres visuals normalment s’identifiquen pels seus números Wratten. Es poden escriure en forma de W seguit d’un número i possiblement d’una lletra.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Filtres, Pete Lawrence

Tot i que els nombres representen colors específics, no hi ha cap seqüència; El W16 és de color groc-taronja, el W18B és de color violeta molt profund i el W21 és de color taronja, per exemple. Les lletres que de vegades es troben després del número representen una intensitat creixent del filtre.

Els filtres grocs (W12, W15) tendiran a fer que les regions més clares, desèrtiques, semblin més brillants i les regions marrons / blaves més fosques.

El taronja (W21, W23A) també ajuda a augmentar el contrast entre els deserts clars i les roques exposades a la fosca, tallant encara més la feble boira atmosfèrica marciana.

El vermell (W25, W29) millora el contrast una vegada més i és excel·lent per definir els límits entre regions. El taronja i el vermell també són bons filtres per observar si apareixen tempestes de pols marciana.

Un filtre verd (W57) o blau-verd (W64) és bo per mostrar característiques estacionals, com ara taques de gelades, boira i irregularitats a la vora dels casquets polars.

El blau (W80A, W38, W38A), el blau intens (W46, W47) i el magenta (W30, W32) són bons filtres de color per detectar el clima marcià en forma de núvols blancs o nebuloses blanques; el magenta en particular és bo per veure detalls a les regions polars marcianes.

No totes les oposicions de Mart són iguals.

La Terra i Mart durant els seus enfocaments més propers del 2018 al 35, amb el diàmetre aparent de Mart mostrat en minuts d’arc. L’acostament més proper d’aquest any és el 6 d’octubre.

El planeta vermell arriba a l’oposició cada pocs anys, però també hi ha cicles que es desenvolupen durant períodes de temps més llargs.

Algunes oposicions de Mart són clarament millors que d’altres. La mida aparent màxima de Mart varia de manera cíclica mitjançant oposicions posteriors, perquè les òrbites de la Terra i Mart no són exactament circulars: són el·líptiques.

Oposicions de Mart, Pete Lawrence
Oposicions de Mart, Pete Lawrence

Quan Mart està molt lluny de l’oposició, el seu disc pot reduir-se fins a 3,5 segons d’arc, similar a la mida aparent d’Urà.

En canvi, en una oposició realment favorable, la mida més gran que pot assolir el planeta vermell és de 25,1 segons d’arc i, a l’oposició del 2018, vam veure que el diàmetre aparent de Mart s’aproximava molt a 24,2 segons d’arc.

L’oposició del 2018 es va produir quan Mart estava baix al cel. Es tractava d’una “oposició perihelica”, que tenia lloc quan Mart estava a prop del periheli (tècnicament a 90°), la posició on el planeta té la seva distància orbital més petita del Sol.

La mida màxima de Mart el 2020, tècnicament també una oposició perihèlica, serà de 22,6 segons d’arc, menor que els 24,2 segons d’arc presentats durant el 2018, però tot i així un valor raonable.

Els diàmetres d’oposició continuaran reduint-se per a una sèrie d’oposicions futures. A l’oposició del 2022, el disc més gran que aconsegueix el planeta vermell és de 17,0 segons d’arc, mentre que l’oposició del 2025 presenta un disc de 14,5 segons d’arc. Encara es redueix més per l’oposició del 2027, quan apareixerà amb 13,8 segons d’arc de diàmetre.

Tenint en compte aquestes previsions, podem veure que l’oposició de Mart a 2020 serà la més favorable per a la visualització durant molt de temps; no tornarà a ser tan gran fins al 2035!

Com registrar les vostres observacions sobre Mart.

Fer una observació de Mart no és difícil. Podeu mantenir un registre de les observacions, incloent sempre la data i l’hora UT. Incloeu el vostre nom, ubicació i condicions atmosfèriques, fent una estimació visible a través de l’ocular. L’escala Antoniadi de cinc punts és útil per a això:

I Perfecta estabilitat
II Lleuger tremolor
III Estabilitat moderada amb grans tremolors d’aire
IV Mala estabilitat
V Molt pobra estabilitat

Anoteu l’instrument d’observació juntament amb els detalls dels augments utilitzats. Anoteu també si s’han utilitzat filtres.

Les imatges i els dibuixos es presenten normalment (però no exclusivament) cap al sud. És opcional però útil incloure valors per a la longitud solar (Ls) i la longitud del meridià central del planeta (CM). Obteniu-los d’un programa com el programari gratuït WinJUPOS.

Com fotografiar Mart.

Quan s’acosta a una oposició favorable, Mart és un gran objectiu per captar imatges. Per obtenir els millors resultats, necessiteu una càmera planetària que pugui enregistrar molts fotogrames de forma ràpida. A continuació, es poden processar mitjançant programes gratuïts com AutoStakkert! o RegiStax.

Mapa de situació, sud a dalt, Pete Lawrence
Càmeres planetàries, Pete Lawrence

Com més gran sigui l’obertura del telescopi, millor. Deixeu refredar el vostre equip abans de fer-lo servir, normalment 1-2 hores (és possible que els telescopis grans necessitin més temps) Quan feu imatges, torneu a enfocar després de cada canvi de filtre i assegureu-vos que el focus sigui precís.

És ideal una càmera en color o una càmera monocroma amb filtres, per exemple, RGB (vermell, verd, blau). No obstant això, el color pot patir una dispersió atmosfèrica, un efecte que desdibuixa cromàticament els detalls.
Això empitjora a mesura que s’acosta a l’horitzó, els detalls fins es tornen menys diferents i apareixen franges de color, però aquests efectes es poden reduir mitjançant l’ús d’un corrector de dispersió atmosfèrica (ADC).
Mart resisteix les condicions de veure bé a causa que gran part de la seva llum es troba a la part més vermella i de longitud d’ona de l’espectre. Si la càmera és sensible als infrarojos (IR), un filtre de pas IR també pot obtenir resultats nítids i d’alt contrast.

Les distàncies focals òptimes estan dictades per la mida del píxel de la càmera. Per a una visió decent, es recomana una escala d’imatge de 0,25 segons d’arc/píxel. Per obtenir una visió excel•lent, també poden funcionar 0,1 segons d’arc /píxel.

La distància focal es pot calcular a partir de: FL = (Ps x 825) per 0,25 segons d’arc / píxel o FL = (Ps x 2060) per a 0,1 segon d’arc per píxel; on FL = distància focal del telescopi (mm) i Ps = mida del píxel (micres).
Prop de l’oposició, Mart gira 0,25 segons d’arc en uns 5 minuts i 0,1 segons d’arc cada 2 minuts. En conseqüència, els temps de captació acumulatius (per exemple, el total de R + G + B) han de ser més curts per evitar el desenfocament causat pel moviment de rotació.

Assegureu-vos, doncs, que aprofiteu aquesta oportunitat per veure el fascinant Mart, atès que es presentarà millor que en qualsevol altre moment durant els propers anys, i serà visible també els propers mesos després de l’oposició.

Oposició de Mart 2020, Rafael Balaguer
Oposició de Mart 2020, integració d’una captura de vídeo de 8 segons, Rafael Balaguer

Penseu que, quan el veieu a través del telescopi, podríeu estar veient un món que un dia pot tenir humans que viuen a la seva superfície o a sota… serem els nous marcians?!

Font: Pete Lawrence, Sky At Niht Magazine.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag