bub
Blog

El brillant cometa C/2020 F8 SWAN ja està visible

Posted in: General, Portada on 12 de maig de 2020

El brillant cometa C/2020 F8 SWAN ja està visible des de l’hemisferi nord.

Sí, després de deixar-nos unes observacions i imatges fantàstiques obtingudes des de l’hemisferi sud, per fi aquest cometa nou i molt brillant ha començat a endinsar-se en el cel de l’hemisferi nord. Així, haurem d’estar atents per observar-lo i fotografiar-lo des de casa nostra!

Per anar fent boca, us deixem aquesta preciosa fotografia, obtinguda el passat dia 1 de maig des de Farm Tivoli (Namibia), per Gerald Rhemann.

El cometa C/2020 F8 SWAN, foto de Gerald Rhemann.

El nou cometa C/2020 F8 (SWAN) va començar a ser observat visualment des del 10 d’abril estimant-se en magnitud 8 amb una coma d’uns 4’de mida angular i condensació moderada de grau 4; fotogràficament ja llavors mostrava un tènue cua iònica. Amb magnitud 7 el dia 26 d’Abril el cometa va patir un esclat d’activitat, i en només quatre dies va augmentar la seva brillantor fins a la magnitud 5 sent observable a simple vista a finals d’abril. La seva coma mesurava llavors uns 10’de mida angular (350.000 km de diàmetre absolut), amb una condensació que havia anat augmentant fortament fins a grau 6.5. Visualment la seva cua iònica s’estimava llavors amb una longitud aproximada de mig grau, però mitjançant fotografia havia pres un aspecte realment espectacular, amb més de 7 graus de longitud en imatges de gran camp i amb una estructura dinàmica molt rica en imatges de més resolució tal com es pot contemplar a la magnífica de Gerald Rhemann.

A principis de maig sembla que l’esclat d’activitat ha cessat i la seva brillantor ara s’ha estabilitzat en magnitud 5 o puja molt lentament, també és possible que s’estigui desintegrant; es necessiten més dies d’observació per saber-ho. Prenent com a base la corba prèvia a l’esclat es pot calcular una magnitud absoluta de 7.2 (el nucli tindria gairebé 2 quilòmetres de diàmetre), fregant el límit de supervivència de Bortle.

Si el cometa sobreviu, seguirà augmentant de brillantor més lentament, fins a la magnitud 3.5 a mitjans de maig observable a simple vista, just quan arribarà a la seva màxima aproximació a la Terra a una distància de 0.57 UA del nostre planeta.

Els observadors situats en una latitud pròxima a 40° N (Sud d’Europa, Àsia Central i Amèrica del Nord) tindrem l’oportunitat d’observar el cometa SWAN a finals de maig a molt baixa altura, en els dies al voltant del seu periheli o màxim acostament a el Sol, que serà el dia 27 a una distància de 0.43 UA de el Sol. Si la tendència de brillantor segueix sent la mateixa, llavors el cometa estaria entre la magnitud 3.5 i la 4, observable a simple vista.

A continuació trobareu un parell de mapes de situació, el primer us ajudarà a situar-vos en veure l’alçada del cometa sobre l’horitzó de Llagostera, el dia 13 de maig a les 05:38 del matí.

Mapa de situació cometa C/2020 F8 SWAN

Mapa de situació cometa C/2020 F8 SWAN

Font dades cometa: Cometografia, Pepe Chambó.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag