bub
Blog

Quatre mirades i un cometa

Posted in: General, Portada on 18 de desembre de 2018

Fa uns dies us animàvem a observar el cometa 46P/Wirtanen, que aquest dies ha arribat a la seva posició més favorable per a ser observat i, sobre tot, fotografiat. A hores d’ara, el cometa ja ha sobrepassat la seva posició més propera a la Terra, i el cert és que no ha brillat tant com s’esperava, però encara és un bon motiu per sortir a observar-lo i obtenir algunes boniques fotografies de record.

I aprofitant que la sempre capriciosa meteorologia ens va donar una treva de núvols prou llarga, el passat dissabte 8 de desembre 4 astrònoms d’Astrogirona, en 4 llocs diferents del territori, van decidir compartir mirades sobre el cometa. Quatre mirades cercant un punt verd pàl·lid al cel, enteranyinat a estones, però que va permetre que les nostres càmeres captessin uns instants del viatge del 46P/Wirtanen a prop de la Terra…

Així, en caure la nit, en Jordi Sesé des de Caldes de Malavella ja podia albirar el cometa amb la seva càmera reflex sobre plataforma de seguiment:

Wirtanen, Jordi Sesé

I ens oferia els primers resultats via Whatsapp en el grup d’observacions per a socis. Us mostrem a continuació les imatges compartides al Whatsapp d’una nit d’observació molt animada i emocionant. Malgrat les distàncies, tots estàvem concentrats en estudiar el cometa i treballant en equip! Realment va ser apassionant anar compartint en temps real els resultats que s’anaven obtenint.

Wirtanen, Jordi Sesé

I tot seguit, desprès de Jordi Sesé, en Jordi Arnella, des dels Àngels, també compartia les seves primeres captures, amb el seu telescopi C8 equipat amb el sistema Hyperstar:

Wirtanen, Jordi Arnella

Aquesta és només una primera fotografia, la seva espectacular imatge resultat la trobareu més endavant…

Al mateix temps, Rafael Balaguer, des de Rocafort, al Bages, començava a treballar en la captura de l’espectre del cometa:

Wirtanen, Rafael Balaguer

I en Lluís Amat, des del Cap de Creus, ens regalava aquest preciosa imatge de gran camp, on el cometa ja s’aprecia entre un autèntic oceà d’estels com una petita esfera verda i difosa:

Wirtanen, Lluís Amat

Rafael Balaguer, a més de treballar amb la xarxa de difracció per obtenir l’espectre i dades del cometa amb el Meade LX200 10″, va instal·lar la càmera reflex en piggy back sobre el telescopi per obtenir algunes imatges de gran camp. Us en posem dues, amb objectiu de 18 i 300 mm respectivament, en ambdós casos l’exposició va ser de 30 segons:

Wirtanen, Rafael Balaguer

Wirtanen, Rafael Balaguer

Amb la senzilla càmera CCD Atik 16IC el cometa tenia aquest aspecte difós, de fet aquest cometa visualment és realment més interessant amb prismàtic que amb telescopi, però la tecnologia es fa imprescindible si volem obtenir algunes dades de la composició del cometa i de la seva morfologia i comportament, amb les isofotes podem estudiar l’activitat del nucli i la coma del cometa:

Wirtanen, Rafael Balaguer

Wirtanen, Rafael Balaguer

Wirtanen, Rafael Balaguer

I finalment, amb les dades processades, l’espectre del cometa 46P/Wirtanen obtingut va ser aquest:

Wirtanen, Rafael Balaguer

Però les fotografies realment més espectaculars les hem deixat per al final! A continuació trobareu la fotografia de Jordi Arnella que us prometíem, amb el cometa ben brillant amb tota la seva coma verdosa:

Wirtanen, Jordi Arnella

I ja per acabar el resum de les nostres observacions, us deixarem amb aquestes magnífiques imatges de gran camp de Lluís Amat, amb el cometa 46P/Wirtanen festejant amb les set precioses germanes còsmiques, les Plèiades!

Wirtanen, Lluís Amat

Wirtanen, Lluís Amat

Wirtanen, Lluís Amat

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag