bub
Blog

Bòlid del dia 4 d’octubre de 2018

Posted in: General, Portada on 10 d'octubre de 2018

El passat dijous, 4 d’octubre de 2018, un extraordinari bòlid es va desintegrar sobre Catalunya.

Bòlid del dia 04-10-18, imatge de Josep Maria Petit Prats

Eren les 22:24 i el cel es va il·luminar de cop, amb un esclat de llum tan imponent que va convertir la nit en dia!

Va ser un bòlid extraordinariament ràpid, tot va passar en uns dos segons, i va ser certament espectacular.

En Joan Franch i Rafael Balaguer van tenir la sort d’observar-lo directament, doncs estaven fent observacions espectroscòpiques al Mas Roig II de Llagostera.

Vam avisar immediatament a en Josep Maria Petit, per tal que revisés les càmeres automàtiques allsky i, en efecte, el nostre sistema va captar el bòlid. Com que l’entrada del meteor va ser molt ràpida, només es va poder captar una imatge.

La Xarxa Espanyola d’Observació de Bòlids i Meteorits informa que el bòlid SPMN041018 va tenir una magnitud absoluta de -12+-2, amb un origen esporàdic, i es va poder veure des d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, La Rioja, Navarra y Sud de França.

Com que l’origen del meteor estava a la constel·lació de Draco, i el màxim dels dracònids estava previst pel dia 8 d’octubre, pensem que es podria tractar d’un d’aquests dracònids que es va avançar al màxim. Amb un ritme de 5-8 meteors per hora, no es tracta d’una pluja de meteors espectacular, però aquest bòlid sí que ho va ser!

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag