bub
Blog

Atenció: alerta de bòlids per al mes de març!

Posted in: Portada on 28 de febrer de 2016

Dos cometes i un asteroide passaran fregant la Terra aquest mes de març.

L'asteroide  2013TX s'apropa a la Terra

Un parell de cometes amb òrbites similars s’estan acostant al nostre planeta i un d’aquests passarà a una distància tan propera que el seu pas serà el més proper que realitza un cometa en 246 anys!

El primer d’ells és el cometa conegut com 252P/LINEAR 12, el qual estarà en el seu punt més proper a la Terra el 21 de març de 2016. Aquest cometa passarà a una distància de 5.300.000 km), el que equival a 14 vegades la distància Terra-Lluna.

No obstant això, el cometa ve acompanyat. El 22 de gener de 2016, l’Observatori Pan-STARRS d’Hawaii va detectar un objecte que havia estat designat en principi com l’asteroide 2016 BA14. Observacions posteriors van mostrar que l’objecte té cua, la qual cosa suggereix es tracta d’un cometa i no un asteroide.

Alguns suggereixen que l’altre objecte prèviament conegut, és a dir el cometa 252P, va poder haver-se dividit en dues parts, però això encara no està confirmat. No obstant això, resulta curiós que tots dos cometes tenen òrbites molt semblants i tots dos passaran prop de la Terra gairebé simultàniament, amb només un dia de diferència!

Encara que una gran quantitat d’asteroides han estat detectats passant prop de la Terra, el que no passa amb tanta freqüència és el pas proper de cometes, els quals usualment passen a grans distàncies del nostre planeta.

Durant el mes de març, el cometa P/2016 BA14 (Pan-STARRS) passarà a una distància que el situarà en la tercera posició pel que fa a la proximitat al nostre planeta de tots els passos propers que han realitzat cometes fins avui.

El cometa P/2016BA14 llueix tènue en aquesta imatge però gradualment ve apropant-se. Imatge: © Steven M. Tilley / Observatori Siding Spring, Austràlia

El P/2016 BA14 passarà a una distància segura el 22 de març (un dia després que el 252P) quan s’acosti a una distància de 3,5 milions de km de la Terra. Tot i que aquesta distància equival a 9 vegades la distància Terra-Lluna, es tracta d’un pas molt i molt proper per a un cometa. A aquesta distància no hi ha cap risc d’impacte directe.

El cometa que més a prop de la Terra ha passat a la història enregistrada, va ser el D/1770 L1 (Lexell). El cometa Lexell va passar al juliol de 1770 a 5,9 vegades la distància Terra-Lluna. Això són uns 2,3 milions de km, una distància tan propera que la “coma” o atmosfera cometària del Lexell va lluir amb una mida de 4 vegades el diàmetre aparent de la Lluna plena, segons va documentar l’astrònom Charles Messier. Magnífic! Us ho imagineu?

Segons la Unió Astronòmica Internacional, el segon lloc quant a proximitat el va tenir el cometa 55P/1366 O1 (Temple-Tuttle). Aquest va passar a 8,9 vegades la distància Terra-Lluna a l’octubre de 1366.

I al maig de 1983, el cometa C/1983 H1 (IRES-Araki-Alcock) va passar a una distància de 12,2 vegades la distància Terra-Lluna. Fins al present, el cometa IRES ocupava la tercera posició (pel que fa a distància) de passos més propers d’un cometa, però el pas proper del cometa P/2016 durant aquests dies del mes de març, ocasionarà que el “nou” cometa recent descobert ocupi la tercera posició en el ranking del pas més proper.

De manera que pel fet que el cometa IRES va passar al 1983 a 12,2 vegades la distància Terra-Lluna, el P/2016 BA14 es convertirà al març en el cometa a passar més a prop de la Terra en els darrers 246 anys, és a dir des de l’any 1770.

Malauradament el cometa P/2016 BA14 (Pan-STARRS) no serà visible a simple vista. Tot i que el cometa passarà relativament a prop de la Terra, la seva enorme distància del Sol ocasionarà que llueixi tènue, amb una magnitud de 12-14, només a l’abast en fotografies de llarga exposició o telescopis de 10” a 12”.

A continuació podeu consultar el mapa de situació del cometa (a dalt de tot al centre) el dia 22 de març, a les 21:11.

Mapa de situació del P/2016 BA14 el 22 de març de 2016 a les 21:11

Si que es podrà observar amb el telescopi espacial Hubble i altres grans telescopis amb base Terra. Si les condicions del temps ho permeten, és probable pugui ser captat des de molts observatoris a través de telescopis de 12″ o més de diàmetre, i la proximitat del cometa permetrà apreciar fàcilment el seu moviment enfront de les estrelles ja que el cometa es desplaça a una velocitat de 50.445 km/h.

Tot i que oficialment no es preveu que aquest cometa ocasioni una pluja de meteors, segons les experiències similars en el darrers temps amb passos propers d’asteroides, hi ha moltes possibilitats d’albirar meteors i bòlids relacionats amb el P/2016 BA14 a partir del dia 20 de marc i durant els dies següents.

L’altre cometa que passarà prop de la Terra un dia abans que el P/2016 BA14, serà el 252P/ LINEAR 12. Aquest encara llueix extremadament tènue a causa de l’enorme distància, però augmentarà una mica la seva brillantor quan s’acosti a la Terra.

El cometa 252P/LINEAR fotografiat per Efraín Morales, de la Sociedad de Astronomía del Caribe (SAC)

I atenció, perquè abans d’aquest acostament històric de dos cometes, tindrem encara un pas proper d’un asteroide el dia 5 de març!

Així que tothom atent al cel doncs en aquest mes de març es poden observar molt bòlids i boles de foc molt brillants, associades a aquests cometes i a l’asteroide 2013TX68.

Sí, sí, l’asteroide 2013TX68, amb una mida similar al d’un edifici de 10 plantes, s’acostarà el 5 de març a la Terra fins a una distància equivalent a tan sols 14.000 km segons alguns models de càlcul orbital.

Distàncies possibles per al pas de l'asteroide 2013TX68

Si bé s’ha descartat que aquest asteroide vagi a col·lidir contra el nostre planeta, hi ha la possibilitat que petits fragments despresos d’ell amb anterioritat, i que seguirien òrbites lleugerament diferents, acabin creuant-se amb l’òrbita de la Terra i produeixin en l’atmosfera aquestes boles de foc i, qui sap? potser algun meteorit que puguem recuperar….

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag