bub
Blog

Espectacular bòlid es desintegra sobre Catalunya

Posted in: General, Portada on 3 de desembre de 2015

El passat dia 28 de novembre de 2015, un impressionant bòlid es va desintegrar sobrevolant Mataró, a uns 70 km d’alçada.

Aquest bòlid del dia 28 de novembre de 2015, a les 20.08 hora oficial, va ser captat per Josep Maria Petit Prats, astrònom d’Astrogirona, des de Sant Antoni de Calonge. Ha estat catalogat com a SPMN281115 “Mataró”, fent al·lusió al municipi que va sobrevolar quan es desintegrava. Com que ho va fer a uns 70 km d’alçada es pensa que NO haurà estat un bòlid generador de meteorits.

Bòlid del 28 de novembre de 2015. Font Astrogirona

Aquest bòlid, d’origen encara incert, esporàdic, ha presentat diverses fulguracions i fragmentacions al llarg del recorregut, ha tingut una magnitud de -14+-1, i s’ha pogut observar cap al S-SE. S’ha pogut observar molt bé des d’Aragó, Catalunya, Comunitat de Madrid, La Rioja, Navarra, País Basc i sud de França. A més de les diverses fulguracions i fragmentacions progressives que ha patit al llarg del recorregut, ha deixat una estela persistent que s’ha mantingut al cel pràcticament un minut. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

Bòlid del 28 de novembre de 2015. Font Astrogirona

Bòlid del 28 de novembre de 2015. Font Astrogirona

Bòlid del 28 de novembre de 2015. Font Astrogirona

El vídeo ha estat captat amb les nostres càmeres automàtiques, que estan integrades a la Red de Investigación sobre bólidos y meteoritos. Per tal que us feu una idea de com funcionen les xarxes de càmeres de vigilància all sky, una xarxa de càmeres de la NASA escaneja el cel dels Estats Units intentant caçar les boles de foc que poden deixar-nos finalment meteorits. Un programari automatitzat mantingut per l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA calcula les seves òrbites, velocitat, profunditat de penetració en l’atmosfera de la Terra i moltes altres característiques.

Precisament el dia 28 de novembre, la xarxa de la NASA va enregistrar 13 bòlids, tots esporàdics, que podeu veure en el següent gràfic.

Bòlids sobre els EUA el dia 28 de novembre de 2015. Font NASA

En aquest mapa del sistema solar interior, totes les òrbites dels bòlids es creuen en un sol punt, la Terra. Les òrbites són un codi de colors per la velocitat, de lent (vermell) a ràpid (blau).

Rafael Balaguer.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag