bub
Blog

Cometes de matinada

Posted in: General, Portada on 28 de novembre de 2015

Aquests dies, de matinada, si ens llevem molt d’hora molt d’hora (o ja no anem a dormir), podem fer un cop d’ull al cel, que la meteo a més està regalant-nos nit fredes però bones per a l’observació astronòmica!

Fotografia de Rafael Balaguer

La recompensa al nostre esforç serà posar a l’abast dels nostres telescopis i càmeres fotogràfiques un parell de cometes.

El primer del què us parlem és el 67P/Churyumov-Gerasimenko, “Chury” pels amics. Sí, el 67P, el cometa on des de fa un temps gloriós habita l’aterrador Philae, de la fantàstica missió Rosetta.

Rosetta, fent honor amb el seu nom a la reminiscència desxifradora de codis impossibles, avança dia rere dia amb pas ferm a la recerca de l’origen de la vida, el codi més profund i secret de tots els que amaga el nostre Univers.

I el 67P, tot i que és molt feble actualment, encara està visible i resulta emocionant poder fer-li un cop d’ull des de casa, poder albirar-lo sabent que, allà dalt, un giny humà ens pica l’ullet.

Per això no vaig poder resistir la temptació i vaig intentar fotografiar-lo des de l’Observatori Can Roig. En una primera imatge de prova de 90 segons ja apareix com un minúscul objecte que presenta una lleu coma, pràcticament imperceptible a ulls inexperts (el cometa té ara una magnitud 14). Però si fem una fotografia de 15 minuts d’exposició el cometa ja es despulla davant el telescopi i desplega una magnífica cua. Així que ja teniu objectiu per aquests dies: podeu fotografiar el cometa de la missió Rosetta i participar amb les vostres dades en aquesta fita històrica. Si voleu passar a la història de l’astronomia com a investigadors podeu enviar les vostres imatges aquí.

Però això no és tot! Ja podeu treure la pols de la càmera i dels objectius perquè aquest Nadal l’estel d’Orient serà el cometa Catalina!

Des de fa uns pocs dies ja es troba visible per als observadors boreals el cometa Catalina. Es tracta d’un cometa procedent del núvol d’Oort que va ser descobert a l’octubre de 2013. Durant tot 2015 ha estat observat i fotografiat des de l’hemisferi sud oferint imatges de gran bellesa des dels telescopis australs.

Però ara ha arribat el nostre torn. Per poder observar haurem matinar i buscar-lo a l’horitzó est, abans que surti el Sol, a les constel·lacions de Balança i Verge.

Alguns aficionats ja han aconseguit fotografiar el cometa des de la nostra latitud. De moment es presenta com un objecte d’aparença estel·lar, amb una mica de coma molt difusa però observable amb telescopis amateurs. Com a mostra, aquesta preciosa fotografia de Chris Schur, del passat 22 de novembre a Arizona.

Fotografia de Chris Schur

A vista de telescopi el cometa ja està presentant la característica doble cua amb una evolució que, sense arribar a ser espectacular, sí que ja és molt atractiva. S’espera que el cometa arribi a la magnitud 5 al gener, visible a ull nu en entorns de baixa contaminació lumínica. Llavors ja tindrem el cometa més alt en el cel i amb més facilitat per ser observat durant la nit.

Per intentar localitzar-lo, podeu fer servir els mapes que trobareu aquí. I si voleu gaudir d’un bona col·lecció d’imatges i ampliar dades, no us perdeu la fantàstica web Cometografía. També trobareu altres imatges a Universe Today.

Rafael Balaguer.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag