bub
Blog

Bòlid del dia 10 de maig de 2015, a les 03.41.50

Posted in: General, Portada on 10 de maig de 2015

Espectacular vídeo del bòlid captat a la nit del dia 10 de maig de 2015, a les 03:41 hores, des de Sant Antoni de Calonge.

Aquest bòlid del dia 10 de maig de 2015, a les 03.41.50 hora oficial, va ser captat per Josep Maria Petit Prats, astrònom d’Astrogirona.

Aquest bòlid, d’origen encara incert, esporàdic, ha presentat diverses fulguracions i fragmentacions al llarg del recorregut, ha tingut una magnitud de -7+-2, i s’ha pogut observar cap al S-SE, a sobre de la constel·lació d’Escorpí, amb el brillant estel Antares. L’altre punt brillant per sobre d’Antares és el planeta Saturn. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

El vídeo ha estat captat amb les nostres càmeres automàtiques, que estan integrades a la Red de Investigación sobre bólidos y meteoritos. Per tal que us feu una idea de com funcionen les xarxes de càmeres de vigilància all sky, una xarxa de càmeres de la NASA escaneja el cel dels Estats Units intentant caçar les boles de foc que poden deixar-nos finalment meteorits. Un programari automatitzat mantingut per l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA calcula les seves òrbites, velocitat, profunditat de penetració en l’atmosfera de la Terra i moltes altres característiques.

Precisament el dia 9 de maig, la xarxa de la NASA va enregistrar 17 bòlids, que podeu veure en el següent gràfic.

Bòlids sobre els EUA el dia 9 de maig de 2015. Font NASA

En aquest mapa del sistema solar interior, totes les òrbites dels bòlids es creuen en un sol punt, la Terra. Les òrbites són un codi de colors per la velocitat, de lent (vermell) a ràpid (blau).

També, aprofitem per compartir amb vosaltres aquest altre bòlid, que encara no teníem publicat, del dia 20-04-2015, a les 22:52 hora local.

Aquest bòlid, procedent de la pluja d’estels dels Lírids, (cometa C/ 1861 G1 Thatcher) i catalogat SPMN200415B, ha tingut una magnitud de -10+-1, i s’ha pogut observar molt bé des d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, La Rioja, Navarra, País Basc i sud de França, cap al N-NE. Ha presentat diverses fulguracions i fragmentació progressiva al llarg del recorregut, així com una estela persistent que s’ha mantingut al cel pràcticament un minut. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag