bub
Blog

Bòlids diürns del matí del dia 05 de març de 2015

Posted in: General, Portada on 5 de març de 2015

Fantàstic (i curiós) vídeo dels bòlids diürns captats al matí del dia 5 de març de 2015, a les 08.39 hores, des de Sant Antoni de Calonge.

Aquestes petites boles de foc del dia 5 de març de 2015, a les 08.39 hora oficial, van ser captades per Josep Maria Petit Prats, astrònom d’Astrogirona. Podreu localitzar els bòlids fàcilment just a sobre de la tórtora, a l’esquerra de les imatges.

Pots veure els bòlids ressaltats en aquest vídeo de Tv3.
També, en Tomàs Molina va comentar aquest esdeveniment al Temps del TN Migdia:

Bòlid diürn sobre Catalunya el dia 5 de març de 2015
Aquests bòlids, d’origen incert, esporàdics, han tingut una magnitud aproximada de -8. Han presentat diverses fulguracions i fragmentació progressiva al llarg del recorregut. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

El vídeo ha estat captat amb les nostres càmeres automàtiques, que estan integrades a la Red de Investigación sobre bólidos y meteoritos. Per tal que us feu una idea de com funcionen les xarxes de càmeres de vigilància all sky, una xarxa de càmeres de la NASA escaneja el cel dels Estats Units intentant caçar les boles de foc que poden deixar-nos finalment meteorits. Un programari automatitzat mantingut per l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA calcula les seves òrbites, velocitat, profunditat de penetració en l’atmosfera de la Terra i moltes altres característiques.

Precisament el dia 4 de març, la xarxa de la NASA va enregistrar només 1 bòlid, que podeu veure en el següent gràfic.

Bòlids sobre els EUA el dia 4 de març de 2015. Font NASA
En aquest mapa del sistema solar interior, totes les òrbites dels bòlids es creuen en un sol punt, la Terra. Les òrbites són un codi de colors per la velocitat, de lent (vermell) a ràpid (blau).

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag