bub
Blog

Bòlid del dia 3 de març de 2015, a les 22.21

Posted in: General, Portada on 4 de març de 2015

Espectacular vídeo del bòlid captat a la nit del dia 3 de març de març de 2015, a les 22.21 hores, des de Sant Antoni de Calonge.

Aquesta bola de foc del dia 3 de març de 2015, a les 22.21 hora oficial, va ser captada per Josep Maria Petit Prats, astrònom d’Astrogirona.

La Mònica Usart comenta aquest esdeveniment i els vídeos a La Meteo d’Arucitys, minut 153.

Aquest bòlid, d’origen incert, esporàdic i catalogat SPMN030315, ha tingut una magnitud de -11+-2, i s’ha pogut observar molt bé des d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, La Rioja, Navarra, País Basc i sud de França, cap al N-NE. Ha presentat diverses fulguracions i fragmentació progressiva al llarg del recorregut. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

El vídeo ha estat captat amb les nostres càmeres automàtiques, que estan integrades a la Red de Investigación sobre bólidos y meteoritos. Per tal que us feu una idea de com funcionen les xarxes de càmeres de vigilància all sky, una xarxa de càmeres de la NASA escaneja el cel dels Estats Units intentant caçar les boles de foc que poden deixar-nos finalment meteorits. Un programari automatitzat mantingut per l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA calcula les seves òrbites, velocitat, profunditat de penetració en l’atmosfera de la Terra i moltes altres característiques.

Precisament el dia 3 de març, la xarxa de la NASA va enregistrar 5 bòlids, que podeu veure en el següent gràfic.

Bòlids sobre els EUA el dia 3 de març de 2015. Font NASA

En aquest mapa del sistema solar interior, totes les òrbites dels bòlids es creuen en un sol punt, la Terra. Les òrbites són un codi de colors per la velocitat, de lent (vermell) a ràpid (blau).

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag