bub
Blog

Bòlid del dia 10 de febrer de 2015, a les 19:22:06

Posted in: General, Portada on 11 de febrer de 2015

Espectacular vídeo del bòlid captat al vespre del dia 10 de febrer de 2015, a les 19:22:06 hores, des de Sant Antoni de Calonge.

Bòlid del dia 10 de febrer de 2015, a les 19:22 hora oficial from AstroGirona on Vimeo.

Aquesta bola de foc del dia 10 de febrer de 2015, a les 19:22:06 hora oficial, va ser captada per Josep Maria Petit Prats, astrònom d’Astrogirona.

Aquest bòlid, d’origen incert, esporàdic i catalogat SPMN100215B, ha tingut una magnitud de -10+-1, i s’ha pogut observar molt bé des d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, La Rioja, Navarra i País Basc. Ha presentat diverses fulguracions i fragmentació progressiva al llarg del recorregut. Pots consultar la recerca astronòmica i també aportar les teves dades si has observat aquest i/o altres bòlids aquí.

El vídeo ha estat captat amb les nostres càmeres automàtiques, que formen part de la Red de Investigación sobre bólidos y meteoritos. Per tal que us feu una idea de com funcionen les xarxes de càmeres de vigilància all sky, una xarxa de càmeres de la NASA escaneja el cel dels Estats Units intentant caçar les boles de foc que poden deixar-nos finalment meteorits. Un programari automatitzat mantingut per l’Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA calcula les seves òrbites, velocitat, profunditat de penetració en l’atmosfera de la Terra i moltes altres característiques.

Precisament el dia 10 de febrer, la xarxa de la NASA va enregistrar 28 bòlids, que podeu veure en el següent gràfic.

Bòlids sobre els EUA el dia 10 de febrer de 2015. Font NASA

En aquest mapa del sistema solar interior, totes les òrbites dels bòlids es creuen en un sol punt, la Terra. Les òrbites són un codi de colors per la velocitat, de lent (vermell) a ràpid (blau).

Des de casa nostra, també el dia 10 de febrer però una estona abans, a les 15:08 i des de les mateixes zones geogràfiques, es va poder observar un altre bòlid, el SPMN100215, de magnitud i origen per determinar.

Rafael Balaguer Rosa.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag