bub
Blog

El Sol, en plena activitat

Posted in: General, Portada on 23 d'octubre de 2014

Fa uns dies que el Sol està molt actiu i realment val la pena fer-hi un bon cop d’ull. La monstruosa regió activa AR2192, al centre de la imatge i per tant en posició geoefectiva, és certament espectacular.
El Sol el dia 23 d'octubre de 2014. Fotografia de Rafael Balaguer, Astrogirona
A hores d’ara (aquesta imatge en CaK és del dia 23 d’octubre a les 09.55, capturada a l’Observatori Can Roig MPC C99, Astrogirona), AR2192 ja és més gran que el planeta Júpiter i ha generat 37 erupcions solars, dues d’elles catalogades X, les més energètiques.

Malgrat tot, i per sort, cap d’aquestes explosions ha anat directament dirigida contra la Terra i el principal efecte de les erupcions ha estat ionitzar l’atmosfera superior de la Terra, causant una sèrie de curtes apagades en algunes emissions de ràdio d’alta freqüència, que afecten bàsicament a aviadors i navegants.

S’estima que els propers dies els efectes al nostre planeta poden augmentar, en rebre partícules carregades elèctricament procedents del Sol a més 700 km/s. Haurem d’estar atents.

I si disposeu de filtres adients no deixeu de fotografiar el Sol, és una oportunitat immillorable per a documentar-ne la seva activitat.

L’Eduard Blavi, també d’Astrogirona, va aconseguir aquesta fotografia directament amb la seva càmera equipada amb un filtre solar de làmina Baader.

El Sol el dia 24 d'octubre de 2014. Fotografia d'Eduard Blavi, Astrogirona

Per a orientar-vos i animar-vos a fer les vostres imatges les dades de la seva fotografia són:

Canon EOS 450D
f/6,3
ISO 800
1/2500s
Objectiu de 200mm

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag