bub
Blog

Crònica de la XI Trobada de l’Astronomia Gironina

Posted in: General, Portada on 30 de setembre de 2014

El dia 27 de setembre de 2014, i també amb motiu del XV Aniversari de l’Associació Astronòmica de Girona, es va celebrar a Llagostera la XI Trobada d’Associacions Astronòmiques de Girona, organitzada per segon any consecutiu per Astrogirona, amfitrions de la jornada al Centre Cultural Can Roig, seu de l’entitat.

Planetari

Unes 200 persones (120 al matí i 80 a la tarda) van gaudir d’un dia molt intens d’astronomia i ciència per a tota la família. Enguany, i com a regal d’aniversari, es van programar tots els actes oberts al públic i de franc.

Planetari

El matí va ser el moment dels més menuts, que van poder participar en diversos tallers i activitats, com sentir-se astronautes per un dia en un divertit photocall, enlairar coets d’aigua, simular cràters i galàxies, endinsar-se en el més profund del cel a l’interior d’un fantàstic planetari inflable, observar en directe el Sol i les seves taques i protuberàncies, i fins i tot observar al microscopi i tocar una impressionant mostra de meteorits de la mà del Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez, un dels màxims experts mundials en aquest camp.

Photocall

Photocall

Observació solar

Taller de galàxies

Taller de coets d'aigua

Taller de coets d'aigua

Taller de coets d'aigua

Estudi de meteorits amb el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Estudi de meteorits amb el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Estudi de meteorits amb el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Estudi de meteorits amb el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Estudi de meteorits amb el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Planetari

Planetari

A la tarda, la sala d’Actes del Centre Cultural Can Roig es va omplir per assistir a les xerrades presentades per les 5 associacions astronòmiques gironines que van participar a la trobada.

Xerrada de Daniel Bosch

El primer ponent va ser Daniel Bosch, d’Astrobanyoles, que va despertar la sana enveja de tots els assistents en explicar-nos les seves aventures i experiències arreu del món per intentar fotografiar aurores boreals. Va ser molt entenedor i divertit, fent especial èmfasi en els consells tècnics i personals sobre com tenir èxit en aquesta missió tant especial i emocionant. Ens va mostrar les aurores en tota la seva esplendor en magnífiques fotografies i un encara més espectacular vídeo.

Tot seguit va ser el torn de Santiago Ontanón, president d’AstrumLloret, que va fer una extensa i detallada introducció al segurament més fascinant però alhora més complex tema de debat astronòmic, la Cosmologia, la ciència que estudia l’univers a gran escala i que finalment busca treure l’entrellat dels dos grans i definitius misteris: l’origen i el final de l’univers.

Xerrada de Santiago Ontañón

A continuació es va fer una pausa per a degustar uns bons cafetons i diverses pastes amb què Astrogirona va obsequiar als assistents.

Va tornar a reprendre el fil de les presentacions en Pere Horts, president de la Societat Astronòmica de Figueres, que ens va parlar deliciosament dels cometes i de la missió de la ESA, Rosetta.

També, va presentar un vídeo amb un recull fotogràfic de l’astrofotògraf de La Jonquera José Jiménez.

Xerrada de Pere Horts

Rafael Balaguer, president d’Astrogirona, va presentar en una versió reduïda la seva experiència de radioastronomia amateur tot intentant captar l’emissió de ràdio del planeta Júpiter, així com la veritable emissió de ràdio de la Terra, l’emissió natural sense les nostres interferències antropogèniques. Va ser l’explicació prèvia a la xerrada següent, de Xavier de Palau, d’Astrobanyoles, que va presentar en directe un concert inspirat en els sons procedents de Júpiter capturats per Rafael Balaguer i la NASA. En Xavier ha desenvolupat un programari que permet convertir en música els sons, de manera que ens va interpretar un “duet amb Júpiter” certament emocionant i espectacular que va arrencar dels assistents els aplaudiments més apassionats de tota la jornada!

Xerrada de Xavier de Palau

Xerrada de Xavier de Palau

Xerrada de Xavier de Palau

I per acabar les ponències, teníem un convidat excepcional, el Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez, CSIC-ICE, científic professional i autoritat mundial en meteorits, proper i divulgatiu al màxim, apassionat i atent, que va impartir una masterclass sobre meteorits inoblidable, acompanyat de diverses mostres absolutament espectaculars i que van encantar a tothom. I és que no passa cada dia que pots tocar un meteorit!

Xerrada del Dr. Josep Maria Trigo-Rodríguez

Malauradament i com ja va sent habitual aquest any, l’observació astronòmica nocturna no es va poder dur a terme doncs el cel estava ben ennuvolat.

Al final de la jornada i com a detall simpàtic es va regalar als assistents una bosseta amb “meteorits comestibles”, elaborats per la Francesca Dols, d’Astrogirona, batejats com a “condrites garrapinyàcies” (ja intuïu de què és tractava), que van acompanyar a la llaminadura que es va repartir a l’inici de la jornada, la famosa “plutonita”, tot queda a l’espai!

Va tancar l’acte en Carles Puncernau, d’Astrobanyoles, que per a commemorar el XV Aniversari d’Astrogirona ens va lliurar un fantàstic trofeu que ja forma part de l’Observatori Can Roig. Moltes i moltes gràcies companys!

Regal d'Astrobanyoles a Astrogirona, lliurat per Carles Puncernau

I finalment a les 23:00 unes trenta persones arribàvem al restaurant per al sopar de germanor entre les agrupacions. Val a dir que la jornada va acabar amb una hora de retard sobre l’horari previst. Tot i que les conferències es van iniciar puntualment a les 16:45, tots els ponents van despassar els temps assignats. Des d’Astrogirona es demanen disculpes per les molèsties que aquest retard hagués pogut originar i com que aprenem dels errors, en properes ocasions s’aplicarà un estricte control dels temps.

Esperem que gaudíssiu tant com nosaltres de totes les activitats i xerrades i esperem veure-us de nou ben aviat.

Podeu consultar la col·lecció completa d’imatges en aquesta galeria.
I si vareu passar pel photocall potser us trobareu aquí!

Les fotografies són de Jèssica Lleonart, Marc Sureda i Ausen Viñolas.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag