bub
Blog

La Primera Trobada d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes, un èxit!

Posted in: Portada on 15 de juny de 2014

Organitzada per AstroAnoia, GAME i l’Observatori de Pujalt, el passat dissabte dia 14 de juny es va dur a terme la Primera Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Catalunya.

Foto de grup

Més d’un centenar de persones, representant a 15 agrupacions astronòmiques del nostre país, ens vàrem aplegar des de quarts de deu del matí al Museu de la Pell d’Igualada per tal d’assistir a aquesta primera jornada astronòmica catalana.

Benvinguda

Desprès de les paraules de benvinguda dels amfitrions, i del representat municipal, cada agrupació es va anar presentant a través dels portaveus respectius, amb reeixides intervencions breus.

Joan Anton Abellan, Astrobanyoles
Rafael Balaguer, Astrogirona
Un breu descans en el què es va poder degustar un copiós esmorzar ens va dur al començament de les ponències, essent el primer en Diego Rodríguez, del Grup d’Astronomia de Mataró, que ens va parlar de “Missions espacials amb animals en el temps de la URSS”.

Shiro, Cosmos Mataró

Diego Rodríguez, Cosmos Mataró

Li va seguir una magnífica exposició sobre “Exoplanetes”, a càrrec de l’Ignasi Ribas, de l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE-CSIC).

Ignasi Ribas, ICE-CSISC

I com a cloenda de la sessió matinal, l’amic i soci d’Astrobanyoles Daniel Bosch, ens va fer viatjar a les terres fredes del nord amb una conferència que va versar sobre les “Aurores Boreals”.

Daniel Bosch, Astrobanyoles

Dinar de germanor amb els companys d'Astrobanyoles

Desprès del dinar de germanor, en Rafael Balaguer, president d’AstroGirona i soci d’Astrobanyoles, va aconseguir, en aquesta hora tant dolenta, com són les quatre de la tarda i tot just acabat el dinar, mantenir a l’audiència atenta a la seva xerrada “Sintonitzant Júpiter. Un tastet de radioastronomia amateur”.

Rafael Balaguer, Astrogirona

Rafael Balaguer, Astrogirona

L’acte va continuar amb la segona xerrada a càrrec de científics professionals, a càrrec de Josep Manel Carrasco, de l’Institut de Ciències del Cosmos, Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, que ens va parlar d’aquest projecte apassionant que porta per nom “Gaia”.

I per acabar les comunicacions, en Pasqual Bernat, d’AstroOsona, va impartir la xerrada “Tradició astronòmica a Osona i Catalunya”.

Per acabar la jornada es va dur a terme una taula rodona amb un representat de cada associació, que entre d’altres coses va acordar el compromís de començar a treballar en la idea d’aconseguir crear una coordinadora d’agrupacions catalanes que en un futur pugui esdevenir una Federació d’Agrupacions Astronòmiques Catalanes.

Aquest va ser un punt important i històric, doncs va ser l’inici del què pot resultar un projecte de gran abast i importància per a l’astronomia de Catalunya, un projecte en el què hem tingut el goig de participar des del primer moment.

Taula rodona

En aquesta fita per a la història només queda agrair als organitzadors que, tot i la seva joventut com associació, s’hagin atrevit a organitzar aquest acte, un acte que val a dir que fa anys que corria en ment de molts de nosaltres, però que no havia arribat a quallar mai.

Per últim afegir que per part gironina varem ser 18 els assistents: 10 d’Astrobanyoles, 6 d’AstroGirona i 2 de l’Agrupació Astronòmica de la Garrotxa.

Crònica de Joan Anton Abellan i Rafael Balaguer, presidents d’Astrobanyoles i Astrogirona respectivament.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag