bub
Blog

La Gran Taca Vermella de Júpiter es redueix

Posted in: General, Portada on 19 de maig de 2014

El segell distintiu de Júpiter, la Gran Taca Vermella – una tempesta anticiclònica en forma de remolí més gran que la Terra – s’ha reduït a la seva mida més petita mai mesurada.

La Gran Taca vermella es redueix, NASA

Segons Amy Simon del Centre de Vol Espacial Goddard de la NASA a Greenbelt, Maryland, les recents observacions del Telescopi Espacial Hubble confirmen que la Gran Taca Vermella ara mesura aproximadament 16.496 quilòmetres d’ample. Els astrònoms han seguit sorpresos aquesta reducció des de 1930.

Les observacions històriques que es remunten a la fi de 1800 van calibrar molt bé la tempesta i van determinar que mesurava unes 41.138 quilòmetres en el seu eix longitudinal. El 1979 els sobrevols de les sondes de la NASA Voyager 1 i Voyager 2 de Júpiter van estimar que mesurava 23.335 quilòmetres. El 1995, una foto del Hubble va mostrar que l’eix major de la taca mesurava ja 20.954 quilòmetres d’ample. I en una foto del 2009, “només” 17.912 quilòmetres.

I a partir del 2012, les observacions d’aficionats van revelar un notable augment en la velocitat a la qual la tempesta s’està reduint – uns 934 quilòmetres per any – canviant la seva forma ovalada per la d’un cercle.

“A les nostres noves observacions s’intueix que petits remolins veïns s’estan alimentant de la tempesta”, va dir Simon. “La hipòtesi és doncs que aquests remolins poden ser responsables de l’acceleració dels canvis mitjançant l’alteració de la dinàmica interna i l’energia de la Gran Taca Vermella, el que resulta en aquesta contracció encara sense explicació.”

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag