bub
Blog

El Sol, ben actiu

Posted in: General, Portada on 7 de gener de 2014

El Sol el dia 7 de gener, a les 11:59, des de l’Observatori Can Roig, de Llagostera.

El Sol fotografiat des de l'Observatori Can Roig, per Rafael Balaguer i Rosa

Al centre tenim la regió activa AR1944, amb diverses taques solars. En la més gran hi cabrien tres planetes com la Terra i és una de les més importants observades en els darrers anys.

A més, en qualsevol moment pot generar una gran tempesta electromagnètica en direcció a la Terra. De fet, a les 16:00 una ejecció de massa coronal ja va impactar amb nosaltres i s’espera una important activitat d’aurores boreals en latituds elevades.

La imatge que us presentem està presa amb el telescopi de calci-potassi, que ens permet veure les anomenades “platges”, zones en les que es formaran les futures taques solars per alteracions locals del camp magnètic de la nostra estrella.

I la boira que ens domina aquests dies ens permet intentar observar i fotografiar el Sol sense cap mena de filtre, el que resulta extremadament perillós si no aneu amb cura, així que molt de compte. Però si la boira i els núvols són prou densos, podreu observar la regió activa AR1944, que en estar en posició geoefectiva (alineada amb la Terra), el dia 9 ens bombardejarà amb una densa pluja electromagnètica de vent solar a 700 km/s. De fet, ja s’han cancel·lat algunes missions espacials i els passatgers en vols comercials rebran una dosi de radiació una mica més alta del que és habitual.

Així, tot esperant la tempesta solar, us deixo una imatge que he pogut fer entre la boira. El detall és una ampliació del disc solar al 300%.

El Sol fotografiat des de Llagostera, per Rafael Balaguer i Rosa

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag