bub
Blog

Cop d’ull al cometa Lovejoy

Posted in: General, Portada on 25 de novembre de 2013

Fa pocs dies podíem gaudir de la visió del cometa ISON. Però aquest any 2013 està resultant un bon any cometàriament parlant i en aquesta recta final tenim fins a 4 cometes brillant intensament als nostres cels.

El cometa Lovejoy fotografiat des de l'Observatori Can Roig, per Rafael Balaguer i Rosa

I mentre esperem que el cometa ISON (que ha generat moltes expectatives), superi el seu pas proper al Sol el dia 28 de novembre i esdevingui un objecte memorable, què podem fer?

Doncs no podem deixar passar aquesta oportunitat i podem intentar observar un altre cometa que també resulta espectacular.

En aquesta ocasió, no a ull nu com l’ISON, però sí amb un petit telescopi i a més també resulta molt atractiu fotogràficament.

En el meu cas particular a les hores de visibilitat de l’ISON (just abans que surti el Sol i mirant cap a l’est) ja estic a la feina.

Així que, amb cert “mono” de cometa, el dia 23 vaig decidir llevar-me encara una mica més aviat per estar a les 3 de la matinada a l’Observatori Can Roig, seu de l’Associació Astronòmica de Girona.

Objectiu: intentar observar i fotografiar el C/2013 R1 Lovejoy.

I efectivament, allà estava, magnífic visualment al telescopi.

El cometa es mostrava com una esfera voluminosa i molt brillant al nucli i amb una textura com de cotó fluix molt bonica, amb la seva cua prou definida.

Però el nostre amic adquireix el típic aspecte de cometa, amb una cua espectacular, quan el fotografiem i acumulem la llum d’unes quantes imatges.

La fotografia que us adjunto és la suma de 5 fotografies de 90 segons d’exposició.

Mapa de localització

Ara mateix el C/2013 R1 Lovejoy el trobareu molt a prop de l’Ossa Major.

Si cliqueu en el mapa següent podreu personalitzar la vostra pròpia carta per trobar-lo fàcilment.

És visible amb prismàtics i no us el podeu perdre si disposeu de telescopi! També us animo a fotografiar-lo sigui quin sigui el material de que disposeu, el resultat segur que us sorprendrà!

I com a mostra d’això darrer que us comento us deixo aquí aquesta composició amb dues fotografies tractades amb els filtres d’Instagram. La primera és només una fotografia feta directament a la pantalla de l’ordinador de l’observatori en fer les captures, i la segona és la imatge final tractada amb el filtre “Walden”.

El cometa Lovejoy fotografiat des de l'Observatori Can Roig, per Rafael Balaguer i Rosa

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag