bub
Blog

Cometa a la vista!

Posted in: Plana, Portada on 16 de novembre de 2013

Durant aquests dies ens visiten diversos cometes, visibles de matinada just abans de l’alba. Un dels més espectaculars i que més expectatives ha aixecat ha estat el C/2012 S1 ISON.

El cometa ISON fotografiat des del Pla de Martís, per Jordi Arnella

El dia 14 de novembre aquest cometa va experimentar un increment sobtat de brillantor, el que fa perillar la seva supervivència al seu pas per la proximitat de Sol, haurem d’estar atents!

Podeu consultar tota la informació actualitzada sobre aquest i altres cometes aquí.

En Jordi Arnella, astrònom de l’Associació Astronòmica de Girona, l’ha pogut fotografiar el dia 15 de novembre a les 06:20 del matí, amb un telescopi Celestron C8 a f/2 i una càmera QHY8L. A continuació ens explica la seva experiència.

“Ja tenim la foto! Ha calgut aixecar-se aviat (dos quarts de cinc per a mi és molt aviat), anar fins al Pla de Martís, a prop de Banyoles, i passar molt de fred (el termòmetre marcava 0º!). Però ha valgut la pena! El cometa ISON s’ha deixat fer aquesta fotografia tot just quan començava a clarejar. És una sola imatge de 120 segons d’exposició. La galàxia que es veu al centre de la imatge és l’espiral NGC4731 i la de color més groguenca a l’extrem dret és l’el·líptica NGC4697. Ara ja només cal esperar i veure com evoluciona el cometa… per si es deixa fer una altra foto!”

Si vols veure’l pots consultar aquesta guia d’observació.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag