bub
Blog

Bòlid sobre Llagostera

Posted in: General, Portada on 8 de juliol de 2013

ACTUALITZACIÓ, 16/07/2013:

El bòlid que vam tenir la sort de captar el passat dia 1 de juliol sobre Llagostera ha estat incorporat al registre de bòlids de la Xarxa Espanyola d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits. Així, el bòlid ha estat catalogat com a SPMN010713b. Va ser un esdeveniment diürn molt destacat.

Els astrònoms de la Xarxa Espanyola d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits han calculat una magnitud de -11±2 per a aquest bòlid i estan treballant en una estimació de la seva òrbita i trajectòria, el què serà complicat perquè només es disposa d’una única imatge de poca qualitat.

Vull fer un agraïment especial al Dr. Josep Maria Trigo i Rodríguez, astrònom fundador i responsable de la Xarxa Espanyola d’Investigació sobre Bòlids i Meteorits, per les seves atencions i la seva dedicació a aquest assumpte.

················································································

La possibilitat que la Terra pateixi un impacte de meteorit catastròfic no és un tema baladí. I malgrat que la perspectiva pot ser aterridora, doncs aquests esdeveniments poden ser font de destruccions d’abast planetari, també poden tenir un vessant positiu com a motor de l’evolució biològica que ens ha fet humans, per exemple.

Un impacte brutal fa 65 milions d’anys va acabar d’accelerar el final de l’era dels dinosaures i va permetre una espectacular radiació adaptativa dels mamífers, que va propiciar l’èxit d’un ordre d’animalons curiosos, els primats.

Així que avui, tot i que sabem que estem aquí i som com som en part gràcies a una jugada mestra de billar còsmic, els primats també temem de manera ancestral que el cel ens caigui damunt del cap!

Asterix lluita amb els meteorits...

Com els irreductibles gals, mirem al cel amb esperança però també amb certa prudència…

Els que em coneixeu ja sabeu que m’agrada ser conscient dels perills universals que ens assetgen (i divulgar-los sempre que en tinc ocasió), i alguns amics sempre bromegen amb mi sobre quan ens caurà el cel al damunt… en principi fent gala d’una bona dosi d’escepticisme i de bon humor… fins al dia 1 de juliol de 2013!

El dia 1 de juliol a la tarda, Abel Queralt, meteoròleg de RAC1, va interrompre d’urgència el programa de ràdio Versió RAC1 per demanar testimonis i més informació sobre el que algunes persones l’estaven alertant: un meteor molt brillant havia creuat el cel de Catalunya cap a dos quarts de quatre de la tarda! Podeu recuperar el tall de veu des d’aquí.

Els membres de l’Associació Astronòmica de Girona disposem de diverses càmeres que enregistren contínuament el cel i potser amb una mica de sort des d’alguna d’elles podríem haver captat el bòlid que els testimonis havien observat. Podeu consultar en tot moment les imatges en temps real d’aquestes càmeres a la columna de la dreta d’aquest web.

Magnituds

Anomenem bòlids als meteors que brillen més que el planeta Venus. L’objecte celest és més brillant quant més negativa és la seva magnitud.

I aquest meteor va ser força brillant, tenint en compte que ens va visitar a ple dia, i va cridar l’atenció de moltes persones per la brillantor i la rapidesa, atès que només es va veure durant uns cinc segons!

I malgrat la velocitat del meteor l’hem pogut atrapar al cel, un bòlid desintegrant-se sobre el cel de Llagostera! La meva estació meteorològica, ubicada a Mont-rei, Llagostera, disposa d’una càmera allsky. L’estació genera un timelapse de resum diari de manera automàtica i, per casualitat, d’aquells 5 segons de visibilitat que van comentar alguns testimonis la càmera va guardar-ne un, el darrer! Eren les 15:34 de la tarda. Localització de la càmera: 41º49’52.33”N 2º 52’29.68”E, a 126 msnm.

Bòlid del dia 01-07-2013

Podem veure com el meteor es desfà i un petit fragment continua el viatge…

Els colors ens poden informar sobre la composició química d’aquest cos celest: el verd pot indicar que contenia níquel; el blanc, ferro; i el violeta podria denotar la presència de calci.

Així que podria tractar-se d’un meteor força metàl•lic. Aquestes apreciacions són provisionals i personals, evidentment caldria un estudi rigorós d’algun fragment per poder establir amb seguretat els elements presents. Sembla que es devia desintegrar completament a l’atmosfera i que cap fragment no hauria arribat a impactar sobre la superfície de la Terra.

Bòlid del dia 01-07-2013

El bòlid va seguir una trajectòria de nord a oest, a uns 52 graus d’alçada sobre l’horitzó. El traç visible a la fotografia abasta uns 10 graus. Si mai observeu algun fenomen similar podeu fer senzilles mesures del cel utilitzant les mans.

Mesura en graus mitjançant les mans

Jo no vaig tenir la sort de veure el bòlid en directe. En canvi el Sr. Marc Dulsat, des de Corçà, ens fa arribar el seu testimoni: “anava conduint de Corçà a La Bisbal i, de cop, una llum molt brillant al cel em va cridar poderosament l’atenció. Era una llum verda que deixava un traç lluminós força allargat i que es va poder veure durant uns segons”.

Doncs com temia Asterix… als llagosterencs el cel per poc no ens cau damunt del cap! La càmera va captar com es desintegrava el bòlid pràcticament sobre la vertical de Llagostera!

Ara queda la tasca de recerca i recopilació de més testimonis, per mirar de reconstruir l’òrbita d’aquest meteor i determinar possibles zones d’impacte de petits meteorits, una tasca de detectius celestials i gairebé impossible… com que el cel ens caigui damunt del cap…

També podeu consultar aquesta informació en vídeo, a www.elpolltv.cat, on col·laboro realitzant la secció meteorològica.

El dia 9 de juliol el Diari de Girona va publicar la fotografia a la secció “La Foto del Dia”.
Bòlid del dia 01-07-2013

També han informat del bòlid a El PollTV

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag