bub
Blog

Recull de premsa, setembre de 2012

Posted in: General on 24 de setembre de 2012

Entrevistes a Rafael Balaguer, President de l’Agrupació Astronòmica de Girona.

Diari de Girona, 23/09/2012. Click per ampliar.
Diari de Girona, 23-09-2012

Diari de Girona, 23-09-2012

Us adjuntem aquí, a més, la fotografia de la nebulosa del Cap de Mico. És una nebulosa d’emissió situada a uns 6400 anys llum de la Terra.

NGC 2174

Es tracta de la primera imatge obtinguda íntegrament en operació remota des de l’Observatori Can Roig, situat a Llagostera. José Manuel Sánchez Bosch, el seu autor, va operar des de Girona l’observatori per tal de realitzar les 45 imatges necessàries per obtenir aquesta fotografia.

Es va fer utilitzant el nostre telescopi Takahashi Toa-150, a f5.5 i la càmera CCD QHY9, a Binning 2, més els filtres Baader d’Ha, SII, OIII. Es van fer 15 fotografies de 600 segons d’exposició cada una, per a cada filtre. Esperem que la gaudiu, el resultat val la pena!

Televisió de Girona, programa “Té de Tot”, 19/09/2012 (a partir del minut 18).

Comentaris

Dc, 26/09/2012 – 12:28 — marc.baye

Aclariments

En pocs dies la notícia ha estat llegida per molts de vosaltres, gràcies per l’interès.
Aquest interès, però, també ha generat alguns dubtes arran del que semblen ser males interpretacions del que en Rafa pogués o no dir a l’entrevista i les afirmacions que s’hi fan. El tema s’ha discutit internament i m’agradaria traslladar aquí, de manera pública, el resum, per tal que la gent que no coneixeu en Rafa i els seus plantejaments pugueu fer-ne una lectura encertada.

En primer lloc cal tenir en compte que el que es publica en una entrevista no sempre és fidedigne amb el que l’entrevistat va dir, doncs no acostumen a ser transcripcions i es poden cometre errors i omissions.
L’entrevista mescla constantment preguntes personals a en Rafa amb preguntes com a President de l’Agrupació, per tan, hi ha temes que són la seva opinió personal.
En aquesta discussió interna, en Rafa ha aclarit que a l’entrevista va exposar:

 • Sobre la vida a l’Univers, creu que aquesta es TROBARÀ arreu, és qüestió de temps confirmar-la.
 • Considera restrictiu el punt de vista que la vida sobre la Terra és la única coneguda i sobretot en vers a usar-la com a model per detectar vida fora, doncs a Mart MOLT PROBABLEMENT existeixen organismes i hi ha molts altres indicis arreu.
 • Sempre que parla de vida fora de la Terra, ho fa en termes MICROBIANS.
 • No considera que s’estigui ocultant res, però sí que potser no se n’està fent una difusió àmplia, doncs aquests temes conformen un punt d’inflexió en la història de la humanitat, canviant paradigmes i poden comportar un cost social, tot i creient que en ciència és difícil ocultar massa res actualment.
 • Coneixem l’existència d’organismes terrestres, animals, que poden resistir les condicions de l’espai exterior sense protecció, i, per tan, que la vida pot viatjar a bord de cometes i asteroides, per exemple.
 • Bruce Willis i els referents cinematogràfics els cita a mode d’anècdota, però periodistes de reconegut prestigi han informat de programes d’entrenament específic per noves tripulacions, també per a explotar mineralògicament els asteroides.
 • Sobre la pluja d’estels, el que s’ha publicat no és exactament correcte. L’hem sentit repetides vegades exposar correcta i detalladament el tema.
 • Sobre la definició de ciència va dir “atea, o, encara amb més propietat, agnòstica”. És freqüent que es confonguin aquests dos conceptes. En Rafa sempre s’ha definit com a agnòstic.
 • L’afirmació sobre el desenvolupament cerebral és força recent però ben estudiada, així com altres dades sorprenents sobre el cos humà que anem coneixent poc a poc.
 • El viatge a Stonehenge es VA realitzar la passada primavera. L’estudi que ell i en Marc Heras estan duent a terme sobre el camp geomagnètic en megàlits, el fan seguint el procediment científic, formulant una hipòtesi, ideant una metodologia, experimentant arreu del món i instant a altres científics a repetir els experiments de cara a confirmar o rebatre la seva hipòtesi. Tenen previst publicar un llibre amb els resultats el 2014, amb el suport de la Generalitat.
 • L’Observatori Can Roig forma part xarxa MPC de recerca a nivell mundial.
 • A l’entrevista figura com a prehistoriador arran que el periodista li preguntés el seu àmbit de recerca científica.
FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag