bub
Blog

VIII Trobada d’Agrupacions Astronòmiques Gironines

Posted in: General, Portada on 28 de novembre de 2011

El 26 de novembre de 2011 va ser un dia especial per a l’Astronomia gironina. A Batet de la Serra, a l’observatori de la Rectoria de Batet, seu de l’Associació Astronòmica de la Garrotxa, es va celebrar la VIII Trobada d’Agrupacions Astronòmiques Gironines.
VIII Trobada Agrupacions Astronòmiques Gironines

En l’edició d’enguany el motiu de la trobada era doblement gratificant. Per una banda estava la ja tradicional trobada de germanor entre tots aquells que vivim l’Astronomia a flor de pell i que sense dubte esdevenim la primera línia en la divulgació científica, i de l’Astronomia en especial, a la província de Girona. I també calia celebrar una efemèride important: l’Associació Astronòmica de la Garrotxa complia 25 anys! L’ocasió doncs s’ho valia.
Foto de grup

Així que a la seu dels companys garrotxins ens vam aplegar una quarantena de membres de les 4 agrupacions que doten a Girona de potència astronòmica: l’Associació Astronòmica de la Garrotxa, la Societat Astronòmica de Figueres, Astrobanyoles i l’Agrupació Astronòmica de Girona.

Joan Torres, President de l’agrupació amfitriona, va fer un emotiu discurs inaugural de la Trobada per donar pas seguidament a les ponències que les diferents entitats havien preparat.

Joan Torres

Va obrir el torn de conferències el mateix Torres, amb la xerrada “Fills del cometa Halley”, on va exposar curiositats certament interessants sobre aquest especial cometa, com la crònica de l’observació del Halley al juny de 1456 a Barcelona i que reprodueixo a continuació, una autèntica delicatessen per al lector per la riquesa del llenguatge i pel detall de les apreciacions astronòmiques de la crònica.

Crònica medieval del Halley a Barcelona

També, va fer balanç de les seves activitats durant aquests 25 anys, començant pels seus orígens com a agrupació, amb motiu precisament de l’observació del cometa Halley en el seu pas per les rodalies del Sol a l’any ja prehistòricament llunyà de 1986! Unes 5000 persones han gaudit del seu saber fer i de les seves instal•lacions durant un quart de segle!

Seguidament va ser el torn de l’Agrupació Astronòmica de Girona, que va presentar dues conferències.

Rafael Balaguer, President de l’AAGi, va pronunciar la xerrada “Fent realitat els somnis”, on va detallar amb profusió d’imatges els processos de construcció dels dos observatoris que l’AAGi ha aconseguit construir a Llagostera durant el període 2010-2011, dos anys frenètics per a la nostra agrupació. Precisament, un dels somnis de tota agrupació astronòmica és disposar d’una seu i observatori estables. Va explicar de quin equipament tècnic disposen les instal•lacions i les va posar a disposició dels membres de les quatre agrupacions i de tot el públic en general.

Rafael Balaguer

José Manuel Sánchez Bosch, membre de l’AAGi, va continuar explicant quina és la filosofia d’observació dels nostres observatoris, el que anomenem “CCD-Visual”, en la xerrada titulada “Evolució tecnològica en Astronomia: observació visual vs CCD-Visual”. Es va fer un repàs històric de l’observació astronòmica i es van explicar els clars avantatges que suposa la tecnologia digital en els àmbits de l’observació i la divulgació astronòmica.

José Manuel Sánchez Bosch

A continuació va ser el torn de Pere Horts, President de la Societat Astronòmica de Figueres, qui en substitució de Juan Carlos Casado que havia de pronunciar la xerrada originalment, ens va oferir la conferència “Aurores boreals a Grenlàndia”. Va presentar fotografies certament espectaculars d’aurores boreals obtingudes al mig del no res a Grenlàndia, moments màgics al gel malauradament cada vegada menys perpetu… L’expedició Shelios 2011 va resultar tot un espectacle electromagnètic!

Pere Horts

Abans de la darrera conferència els assistents van fer un petit refrigeri i gràcies a una bàscula peculiar tothom va poder comprovar quin seria el seu pes en els diferents cossos del nostrat sistema solar. Podeu apreciar el fantàstic índex de massa corporal d’un servidor, posem per exemple, al Sol!

El teu pes al sistema solar

Van tancar el cicle de xerrades els companys d’Astrobanyoles. El seu President, Joan Anton Abellan, va presentar la conferència “Sopa d’Estrelles, 10 anys de ràdio”, on va explicar les interioritats del seu programa setmanal de Ràdio Banyoles dedicat a la divulgació de l’Astronomia i de la ciència en general.

Joan Anton Abellan

Tot seguit i a les mateixes instal•lacions de l’observatori de Batet es va servir un magnífic sopar gratuït cortesia dels amfitrions. El menú va ser variat però van destacar especialment les crepes de bolets!

Finalment, van fer acte de presència el cava de rigor i el pastís d’aniversari, 25 anys de divulgació astronòmica no són poca cosa! Moltes felicitats Associació Astronòmica de la Garrotxa!

D'esquerra a dreta: Joan Torres, Rafael Balaguer, Joan Anton Abellan i Pere Horts, els 4 Presidents de les Agrupacions astronòmiques de la província de Girona

I tenint en compte que la nit era clara com feia temps que no en teníem cap i que estàvem en un observatori el colofó ideal va ser l’observació astronòmica: Júpiter, M42, la Nebulosa Esquimal, M1 i altres objectes van ser els que van rebre les nostres ansioses mirades.

Fins i tot, alguns companys com en Carles Corney, membre de l’AAGi, es van animar a obtenir algunes imatges de gran camp ateses les bones condicions amb que el cel va voler obsequiar-nos.

Circumpolar de Carles Corney

I així, amb el bon ambient i propostes de col•laboració entre entitats que caracteritzen aquestes trobades, tothom va anar fent camí de tornada ben contents i satisfets un any més de compartir experiències i coneixements entre companys i amics ja que tal i com va fer en Joan Torres a la trobada cal recordar que “els bons amics són com els estels: no sempre els podem veure, però sempre hi són…”

Podeu consultar la galeria d’imatges aquí.

Comentaris

Dj, 01/12/2011 – 11:34 — Rafa

Gràcies a totes les entitats participants!

Com ja sabeu, el passat dissabte 26 de novembre es va celebrar a Batet de la Serra la VIII Trobada d’Agrupacions Astronòmiques de Girona. Va ser una jornada especial doncs els companys de la Garrotxa celebraven el seu 25 aniversari com a Agrupació.

El seu President, en Joan Torres, ens fa arribar a totes les entitats participants els seus agraïments:

“Benvolguts companys astronòmics,

Nosaltres també ens ho vam passar bé a la 8a Astrotrobada d’Olot i us agraïm els vostres comentaris i felicitacions. Agraïm la vostra participació i les vostres presentacions.
També la fotografia d’en Carles Corney amb el campanar de Batet i les estrelles que giren al voltant de la Polar. Sen-sa-ci-o-nal. Agraïm, encara, la crònica-reportatge que els companys de Girona han penjat al seu web. In-su-pe-ra-ble. Vull també donar les gràcies a tots els meus companys d’Olot que tan bona feina van fer en totes les tasques d’organització… Els nostres 25 anys bé mereixien una celebració com aquesta.
Ara us faré cas i demà miraré de fer arribar al setmanari La Comarca el resum de la trobada i un parell de fotos. També ho farem arribar, com indiquen els d’AstroBanyoles, a la revista Tribuna d’Astronomia.

Enhorabona a TOTS. GRÀCIES de nou i endavant!

Joan Torres, Olot.”

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag