bub
Blog

Un novembre frenètic d’activitats

Posted in: General, Portada on 16 de novembre de 2011

Doncs sí, aquest novembre està resultant profitós pel que fa a les activitats divulgatives i la veritat és que parem ni un moment!

En Joan Anton Abellan, company i President d’Astrobanyoles, ens fa una crònica de les dues primeres sessions del Curs d’Iniciació a l’Astronomia que estem impartint a CaixaFòrum Girona:

El passat dilluns dia 7 de novembre es va dur a terme la primera de les quatre conferències que Astrobanyoles, en col•laboració amb Astrogirona, impartirà a la Fontana d’Or, al llarg d’aquest mes de novembre, dins del curset d’Iniciació a l’Astronomia organitzat per CaixaForum Girona.

La conferència inaugural, que va ser seguida per més d’un centenar de persones, distribuïdes en dues sales, va anar a càrrec del soci d’Astrobanyoles Gerard Gómez, catedràtic de matemàtica aplicada de la UB i que va dur per títol “El Cel”.

Gerard Gómez

Aquesta sessió va tractar de diferents tipus d’observacions astronòmiques i sobre espectrometria, fent incís en la poca quantitat d’informació que rep l’ull humà. També es va fer un petit repàs a l’esfera celeste i a la mida dels objectes celestes i la distància que hi ha entre ells. A continuació es va parlar dels diferents moviments celestes: el moviment diürn, el moviment anyal i el moviment aparent dels planetes i ja per acabar de l’eix de rotació de la Terra (fent una breu pinzellada comparativa amb l’astrologia i els signes zodiacals), i del Sol i la Lluna, els eclipsis i les marees.

La segona sessió es va realitzar el dilluns 14 de novembre. En aquesta ocasió, la conferència va anar a càrrec d’en Rafael Balaguer, soci d’Astrobanyoles i President de l’Agrupació Astronòmica de Girona i duia per títol “El nou sistema solar”.

Tenint present l’amplitud de la temàtica i el poc tems de què disposava, poc més d’una hora, el conferenciant va fer breus pinzellades a temes tant complexos com el naixement del nostre sistema solar, el que es denomina zona d’habitabilitat, el Sol, la Terra i la resta de planetes, incidint sobre tot en Mart i en el seu sistema hidrològic.

D'esquerra a dreta Joan Anton Abellan, Rafael Balaguer i Carles Puncernau

Ens va introduir en el món dels primers éssers que varen sintetitzar el diòxid de carboni, els estromatòlits, i que varen donar lloc a la primera de les sis extincions massives que han succeït a la Terra, en “eliminar”, en aquest cas, a tots aquells éssers vius que s’alimentaven del CO2.

Rafael Balaguer

Desprès de fer un breu repàs a les tres lleis de Kepler i de com serveixen per a tot l’Univers, ens va parlar de la Lluna, dels eclipsis i els trànsits; de cometes i meteors i per últim d’astronàutica, de les naus Voyager, de la conquesta de la Lluna i del “Deep Impact” i de la missió Quixot i Sanxo. A la sessió van assistir-hi unes 120 persones que van participar molt activament en el torn de preguntes.

Pots consultar més imatges sobre el curs aquí.

I per acabar d’arrodonir el mes el passat dia 11 de novembre els més petits de l’escola Aldric de Cassà de la Selva ens van visitar al nostre observatori del Mas Roig II de Llagostera en la que va ser la seva primera sortida fora del col•legi.

Els animalons van causar sensació!

Els nens i nenes van poder gaudir d’un matí fantàstic al paratge natural del Mas Roig, on van esmorzar i dinar a l’aire lliure, van jugar amb els animals i van tenir el seu primer contacte amb l’Astronomia a l’aula i l’observatori.

A la classe...

75 alumnes, 9 professores i diversos membres de l’Agrupació Astronòmica de Girona ens ho vam passar d’allò més bé tot explicant astronomia i jugant. Els vam estar ensenyant el sistema solar i com funcionaven les fonts solars autònomes que energitzen el Mas Roig II.

Un dia genial!

Pots consultar més imatges sobre la visita aquí.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag