bub
Blog

Cometa d’estiu

Posted in: General, Portada on 7 d'agost de 2011

El cometa Garradd és el cometa més brillant visible al cel de l’estiu. No us preocupeu si no disposeu de telescopi, ja es pot veure aquesta petita bola de llum amb uns prismàtics de 7×50 o 10×50 si observeu el cometa des d’un lloc ben fosc sense contaminació lumínica. Actualment el podeu buscar a mig camí entre l’estrella Enif, de la constel•lació de Pegàs, i HIP102532, l’estel gamma de la constel•lació de Delphinus.

El cometa C/2009 P1 Garradd es mostra com un objecte de vuitena magnitud, amb un nucli brillant que amb el telescopi es veu com un estel borrós i una coma que mesura aproximadament uns 8 minuts d’arc, un quart de la grandària de la Lluna plena. La seva cua s’estén amb un diàmetre superior a l’equivalent de la Lluna plena en direcció sud. El tractament informàtic de les imatges ens permet fer un mapa de l’estructura interna del cometa, separant les zones que delimiten el nucli, la coma i la cua. Feu click a les imatges per obtenir una ampliació.

Cometa C/2009 P1 Garradd

El cometa és farà cada vegada més gran i més brillant durant la resta de l’estiu i serà fàcil de trobar ja que passarà per la zona del conegut Triangle d’Estiu. Al setembre, el trobarem més baix sobre l’horitzó oest, però seguirà sent visible en el cel de la tarda fins a final d’any per als observadors de l’hemisferi nord.

Mapa 1 de juliol a 4 d'octubre

A principis de 2012, el Garradd passarà al cel del matí. Abans, el seu màxim acostament al Sol (periheli) es produeix el dia 23 de desembre de 2011. El seu pas més proper a la Terra serà el dia 5 de març de 2012. A continuació, el cometa estarà en una posició ideal en l’Óssa Menor, brillant amb una magnitud de prop de 6 i amb prou feines visible a ull nu per als observadors situats en llocs en que puguin gaudir d’un cel ben fosc.

Aquest cometa va ser descobert fa 2 anys per Gordon J. Garradd, astrònom Australià nascut a Loomberah, Nova Gal•les del Sud. Ha descobert nombrosos asteroides i cometes, i quatre noves al Gran Núvol de Magalhães. Gordon ha treballat per a nombroses institucions astronòmiques als Estats Units i Austràlia; actualment treballa a l’observatori de Siding Spring on està especialitzat en la recerca d’objectes propers a la Terra.

Aquest objecte és un cometa nou provinent del núvol d’Oort i com que té una òrbita hiperbòlica i la seva distància al periheli està propera a l’òrbita de Mart, és possible que pugui mantenir un ritme elevat d’augment de brillantor fins al propi periheli, encara que això és força incert i haurem de seguir atentament la seva evolució, si els núvols omnipresents i la meteorologia inestable d’aquest any 2011 ens ho permeten…

De moment, com que les finestres d’observació son ben escasses degut a la meteorologia adversa, sempre va bé buscar com motivar-nos intentant observar un objecte nou al cel de l’estiu. Des d’aquí podeu descarregar-vos un mapa detallat amb la posició del cometa al mes d’agost, localitzar-lo serà un nou repte per a les vostres vacances! Fer un cop d’ull a aquests visitants il·lustres, no oblidem que els cometes són les restes fòssils de la formació del sistema solar, sempre resulta emocionant. O fins i tot poètic ja que tal i com feia el gran Carl Sagan els podem definir com a boles de neu bruta!

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag