bub
Blog

Ens deixa Josep Costas i Gual

Posted in: General, Portada on 11 de juliol de 2011

Durant el matí de dissabte passat, 9 de juliol, va morir a la localitat de La Garriga (Barcelona), Josep Costas Gual a l’edat de 93 anys.

Josep Costas i Gual

Costas era Soci Honorífic de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, conegut amateur i divulgador de l’astronomia, ciència que el va apassionar durant tota la seva vida.

Des de molt jove en la seva vila natal de Sant Celoni va començar l’observació dels astres amb telescopis molt rudimentaris de construcció pròpia per, més endavant, convertir-se en un expert observador que va saber encomanar la seva afició i les seves depurades tècniques a nombrosos aficionats. En els anys setanta a noranta es va dedicar al tallat de miralls per a telescopis reflectors, popularitzant a tot Espanya aquest tipus d’instruments i facilitant als aficionats mitjans de considerable potència en unes èpoques en què els telescopis eren escassos en el mercat o tenien preus inassequibles per a molts, entre els que em compto.

Costas, un excel•lent orador i escriptor, va introduir a l’astronomia a nombrosos aficionats que avui dia són grans experts, moltes vegades rebent lliçons personals en el mateix taulell de la seva botiga d’ultramarins, al carrer Aragó de Barcelona, negoci que va regentar durant molts anys. Des de 1937 observava diàriament l’activitat solar, determinant el número de Wolf, i des de 1975 coordinava les observacions diàries del Sol que realitzen els observadors de l’Agrupació Astronòmica de Sabadell, amb la col•laboració de Ricard Gaju. Només ho va deixar en els últims mesos, quan el seu delicat estat de salut li va impedir realitzar aquesta tasca.

Rafael Balaguer amb el Costas 250 mm

La seva ajuda a l’aficionat ha estat reconeguda moltes vegades per diverses institucions, havent rebut homenatges d’associacions i de certàmens. Com a principal llegat de la seva activitat deixa escrits nombrosos volums d’un diari que reflecteix des de 1937 les seves relacions personals amb els nombrosos aficionats amics alhora que dóna compte dels principals esdeveniments astronòmics.

Des d’aquí testimoniem públicament el nostre pesar a la seva vídua, Teresa Gual, als seus tres fills i a la resta de familiars.

Que la terra li sigui lleugera!

Comentaris

Dc, 13/07/2011 – 17:36 — Rafa

D’en Josep Costes tothom

D’en Josep Costes tothom n’ha sentit parlar com a productor de miralls per a Newtons, (jo n’he vist un bon grapat, fins i tot alguns que encara no s’han materialitzat en telescopis…), però per a aquells que vam tenir la sort de parlar amb ell personalment, al seu pis de barcelona (pis alhora que taller, observatori, càtedra…) la seva tasca més important no era fer-te un mirall per a començar un nou hobby, era la de contagiar-te el seu entusisme envers l’astronomia, quan sorties d’allà ho veies tot fàcil i possible, i anaves assesorat i ben encoratjat per rebuscar i esbrinar tot allò que ens pot brindar el cel.

Va ser un home assequible per a tothom que el va buscar, va ser un gran impulsor/creador d’aficions, ens va donar les eines per a començar, i, finalment ens va fer un altre importatn regal, marxa després de deixar-nos un relleu que no només va assimilar la seva experiència en el tallat, sino també una gran qualitat humana, en Joan L. Vilà.

Si són certes les diverses creences, que diuen que quan ens morim anem al cel, ens integrem amb la natura o bé planem per l’univers; potser finalment en Josep Costes ha trobat aquelles respostes que ha cercat al llarg de tota la seva vida.

Descansa en pau company!

Comentari de Manel Contreras.

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag