bub
Blog

Retorn a la prehistòria!

Posted in: General, Portada on 4 d'abril de 2011

Com ja sabeu fa temps que col•laborem habitualment amb els companys d’Astrobanyoles, Agrupació d’Astronomia i Ciència del Pla de l’Estany, www.astrobanyoles.org

En aquest sentit els dies 2 i 3 d’abril de 2011 vam poder gaudir d’una sortida conjunta per als membres i coneguts de les dues agrupacions, Astrobanyoles i Agrupació Astronòmica de Girona, www.astrogirona.com. Ha estat una excursió de dos dies, un cap de setmana pel departament francès de l’Ariège, dins la regió del Midi-Pyrénnées.

Aquesta excursió ha suposat fer un viatge en el temps. Des de les pintures prehistòriques de 13.000 anys d’antiguitat de la gruta de Niaux, fins als 1.000 anys del castell de Foix, passant per la gruta de mas d’Azil, refugi dels éssers humans des del Paleolític Superior i la cascada subterrània del riu de Labouiche.

El full de ruta ha estat el següent:

Dissabte dia 2 d’abril de 2011.

A primera hora de la tarda vam visitar la Gruta de Mas d’Azil, una gran cova que compta amb un arc de 65 metres d’alçada i que ha estat ocupada tant en èpoques prehistòriques com històriques i que degut a les seves troballes ha donat nom a un tipus de cultura: l’Azilià, caracteritzada pels còdols de riu decorats, una forma original d’art moble paleolític.

Entrada a la cavitat de Mas d'Azil

Sapiens magdalenians a Mas d'Azil

Còdols definitoris de l'Azilià

Desprès de la visita a la cova, que compta amb un petit museu força interessant, vam decidir caminar una mica i vam enfilar turons amunt des de Mas d’Azil per visitar el dolmen de Cap de Pouech. Així, saltàvem del Paleolític al Neolític en poc menys de 30 minuts! En Marc Heras i Rafael Balaguer van mesurar el valor del camp magnètic de la Terra en l’entorn del megàlit, en el marc de la recerca que estan duent a terme sobre l’arqueoastronomia de les Gavarres i l’Ardenya.

Dolmen du Cap de Pouech

Després vam fer nit a la ciutat occitana de Foix, que vigilada per les tres torres del Castell dels Comtes de Foix situat dalt d’un turó isolat, senyoreja la ciutat vella, de carrers estrets i cases d’arquitectura tradicional.

Castell de Foix

Diumenge dia 3 d’abril de 2011.

Al matí vam visitar la Gruta de Niaux, on desprès d’endinsar-nos gairebé un quilòmetre per l’interior de la cova, amb la única il•luminació de llanternes, vam poder contemplar les seves pintures que es remunten al període Magdalenià, i que estan considerades d’un gran interès tant paleoantropològic com artístic.

Bisó de Niaux

Cavall de Niaux

Ens vam dividir en dos grups per entrar-hi ja que les places són limitades ateses les estrictes condicions que regulen el règim de visites a la cova de Niaux. Les pintures rupestres paleolítiques són extremadament delicades i l’accés queda restringit a poques persones per dia, la mateixa respiració dels visitants altera l’atmosfera de la cova que les ha conservat.

També, la Gemma Sendra va trobar allà mateix uns habitants peculiars!

Gasteròpodes gegants!

Després de la visita a Niaux, que va resultar molt emocionant, vam dinar a Foix i, tot just havent dinat, ens esperava un passeig en barca a 60 metres sota terra, d’una hora de durada, pel que és el riu soterrani navegable (obert al públic) més llarg d’Europa, el riu soterrani de Labouiche. La navegació en canoa i amb el sostre de la cova a pocs centímetres dels nostres caps ens va permetre contemplar les formacions d’aquesta cova, passant del silenci més absolut a l’esfereïdor soroll de la seva impressionant cascada subterrània.

I desprès de totes les emocions, intenses, del cap de setmana, varem fer cap a casa reflexionant sobre la geologia i els nostres avantpassats!

El nostres companys, en Pau i Carles Corney, han preparat un vídeo de resum amb el que us podreu fer una idea de com ha estat aquesta excursió!

Des d’aquí podeu accedir a la galeria completa d’imatges de Carles Corney i Rafael Balaguer.

Un viatge inoblidable en la millor companyia! Moltes gràcies a tots els que heu participat en aquesta aventura.

Ens trobem de nou en la propera sortida!

FacebookTwitterGoogle+Compartir
tag